Bulgaristan’da 2019 Yılında Bireysel Tüketim AB Ortalamasının % 58’i Kadar

06 Ocak 2021

Gerçek bireysel tüketim hanehalkı refahının bir ölçütüdür. 2019 yılında AB ülkelerinde satın alma gücü standartları olarak kişi başına gerçek bireysel tüketim, Bulgaristan’da AB ortalamasının % 58’inden Lüksemburg’da ortalamanın % 135’ine kadar değişim arz ediyor.

Üyelerden dokuzu, AB-27 ortalamasının üzerinde kişi başına gerçek bireysel tüketim kaydediyor. Kişi başına gerçek bireysel tüketim Lüksemburg’da en büyük: Ortalamanın % 35 üzerinde. Almanya ortalamanın % 22 üzerinde olup ikinci sırada yer alıyor. Avusturya, Danimarka, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Fransa ve İsveç’te gerçek bireysel tüketim AB-27 ortalamasının % 9 ila % 18 üzerinde.
On üç ülkede kişi başına gerçek bireysel tüketim AB-28 ortalamasının % 25 altına kadar değişim arz ediyor. İtalya, İrlanda, Kıbrıs, Litvanya ve İspanya’da kişi başına gerçek bireysel tüketim AB-27 ortalamasından % 0 - % 10 düşük. Aynı zamanda Portekiz, Çekya, Malta ve Slovenya’da % 10 - % 20 oranında ortalamanın altında; Polonya, Romanya, Yunanistan ve Estonya’da ise AB-27 ortalamasından % 20 - % 25 oranında düşük.
Beş ülkede kişi başına gerçek bireysel tüketim % 25’ten büyük bir oranla AB-28 ortalamasının altında bulunuyor. Letonya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan ve Bulgaristan bu gruptadır.
Söz konusu veriler AB’nin istatistik servisi Eurostat tarafından yayınlanmış bulunuyor.
GSYİH ekonomik canlılığın ana göstergesidir. 2019 yılında AB’de satın alma gücü standartlarına göre kişi başına GSYİH, Bulgaristan’daki % 53’ten Lüksemburg’daki % 260’a kadar AB-27 ortalaması etrafında dalgalanıyor.
Kaynak: www.nsi.bg
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği