Bulgaristan’da AB Fonlarıyla Yapılan İhalelerde İhlaller Devam Ediyor

17 Mart 2021

Her yıl Maliye Bakanlığına bağlı "Avrupa Birliği Fonlarının Denetimi" Yürütme Ajansı (ABFD), ülkedeki Avrupa fonlarının denetimini yapmakta ve sonuçlarını Avrupa Komisyonu'na raporlamakta. ABFD'ye göre bu yıl ilk defa, analiz kamu ihale mevzuatının ihlalleri dışında usulsüzlükler hakkında da bilgiler içeriyor. Ajans, 2019 yılı raporu için çeşitli operasyonel programlar kapsamında finanse edilen toplam 370 kamu ihale prosedürünü kontrol etti.
Tespit edilen ihlallerin büyük payı, prosedürün hazırlanması ve duyurulması, yani konusunun, kriterlerinin, teknik şartnamelerinin belirlenmesi, değerlendirme metodolojisinin formüle edilmesi ve ayrıca tekliflerin alınması için son tarihlerin belirlenmesi ile ilgili. Dokümantasyonun hazırlanmasındaki hatalar, tespit edilen toplam hata sayısının yaklaşık % 66.67'sini oluşturuyor.
Yurt dışından adaylara getirilen kısıtlama halen devam etmekte. Genellikle bu adaylardan belirli belgeler veya Bulgaristan sicillerinde kayıtları olması isteniyor. Ajans, kanunen herhangi bir yabancı katılımcının, bulunduğu ülke tarafından düzenlenen belgelerle belirli bir faaliyeti yürütme hakkını kanıtlayabileceğini belirtiyor.
Adaylar için orantısız şartlar da mevcut. Örneğin, kültürel anıtların restorasyonu ve korunması ihalesinde, teklif sahiplerinin doğal gaz iletimi ve temini için tesisler inşa edebileceklerine dair bir sertifikaya sahip olmaları gerekiyor.

Kaynak: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2021/03/08/4183016_narusheniiata_v_turgovete_s_evrofondove_produljavat/
 Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği