Bulgaristan’da Çalışanların Dörtte Biri, Daha Yüksek Ücret İçin Yurt Dışında Çalışmaya Hazır

12 Ekim 2018

Friedrich Ebert Vakfı ve Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen sosyolojik bir çalışmanın sonuçlarına göre 30 yaşına kadar her üçüncü Bulgaristan vatandaşı yurtdışında çalışma olasılığını düşünüyor. Araştırma sonuçları Vakfın Program Koordinatörü Dr. Penço Hubçev tarafından tanıtıldı. Çalışmanın amacı yurtdışında iş arayanların profilini ve amaçlarını belirlemektir.
Ankete katılan kişilerin % 83'ünün ana gelir kaynağı Bulgaristan'da ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirlerdir. Sova Haris Sosyolojik Ajansı İcra Müdürü Vasil Tonçev,”Ankete katılan 18-64 yaş grubundakilerin yüzde 23'ü göç etme eğilimindedir” diye kaydetti. Tonçev, ”Bu insanların %54'ü zaten yurt dışında çalışma tecrübesine sahip olduklarını söylüyor. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri, yabancı dil sorununu çözdüklerini söyledi” dedi. Onun ifadesine göre gençlerin ülkeden gitme eğilimi korunmuyor.

Anket sonuçlarına göre ülkeden gitmek isteyenlerin %85’i Avrupa Birliği (AB) ülkelerini tercih etmektedir. Yurtdışında iş arayanların %74'ü, 1000 ve 3000 leva arasında bir maaş aldıkları takdirde ülkede kalacaktır. Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre çalışma çağındaki nüfus 4 milyon kişi civarında olup 1 milyonu ülkeyi terk etmek istiyor.
Tonçev,”Bu bilgi toplumunda Sofya’dan Pazarcık’a veya Sofya’dan Berlin’e gitmek çok farklı bir adım sayılmaz. Veriler benim için şaşırtıcı, ama sürpriz değil” dedi. Tonçev, “Bu adım verimliliği artırmaya yöneliktir, ülkede çok işçi aranıyor, ancak ülkedeki kalanların %10-20 daha fazla ücret alması da gerekiyor” dedi.

Kaynak: Kırcaali Haber

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği