Bulgaristan’da En Yüksek Çalışma Ücreti Verilen Belediyeler

01 Nisan 2021

Piyasa Ekonomisi Enstitüsü (IME) tarafından yapılan bir araştırma, 2016-2019 döneminde ülkedeki 265 belediyedeki çalışanların ortalama brüt aylık maaşına ilişkin verileri gösteriyor. Araştırma, hem özel sektördeki çalışanları, hem de kamu sektöründeki çalışanları kapsıyor.
Bulgaristan'da 2019 için en yüksek ortalama brüt aylık maaş, Chelopeç belediyesinde (2.431 leva). İkinci sırada Kozloduy belediyesindeki ortalama maaş (2.133 leva), ardından Radnevo (1.826 leva) ve Pirdop (1.785 leva) geliyor. Sofya Belediyesi 5. sırada (1.753 leva) ve ülkedeki ilk 10'a Galabovo (1.732 leva), Devnya (1.614 leva), Elin Pelin (1.469 leva) ve Panagyurishte (1.431 leva) giriyor.
Ülkedeki en yüksek maaşlar, büyük işverenlere sahip küçük belediyelerde yer alıyor. Bölgelerinde gelişmiş bir madencilik ve işleme endüstrisinin bulunduğu Sredna gora sınırlarındaki belediyeler ile enerji sektöründe çok büyük işletmeleri olan belediyeler önde geliyor.
Çevrelerinde büyük ekonomik ve sanayi merkezlerin bulunduğu belediyelerinin varlığı da dikkat çekiyor. Ülkede çalışma ücreti açısından ilk 20 sırada yer alan belediyeler sıradaki gibi: Sofya'nın geniş çevresinden Elin Pelin, Bojurişte, Kostinbrod ve Botevgrad belediyeleri; Varna yakınlarındaki Devnya, Suvorovo ve Beloslav belediyeleri ve Filibe yakınlarındaki Maritsa belediyesi. Ülkenin önde gelen üç merkezi olan Sofya, Filibe ve Varna’nın başarılı modeli, dijital alanda hızlı büyüme ve çevredeki daha yüksek katma değere odaklanan güçlü endüstri tarafından yönlendirilip, şehir içindeki hizmetlerin gelişimine dayanmakta ve bu da daha yüksek maaşları beraberinde getirmekte.
Pandemi öncesi yaşanan olumlu süreçler, 2016-2019 döneminde ülkedeki her belediyede ortalama maaşın artmasına neden oldu. Ülkedeki belediyelerin yarısından fazlasında çalışanların ortalama maaşı üç yılda % 30 ile % 40 arasında arttı. 2016-2019 döneminde ortalama maaşın % 58 arttığı ilk 3'te yer alan Krumovgrad (Koşukavak) belediyesi ile küçük belediyeler yine başı çekiyor. Büyük belediyeler - Sofya, Filibe ve Varna da % 30-35 arasında iyi bir büyüme gösteriyor.

Kaynak: https://ime.bg/bg/articles/elope-i-kozlodui-otnovo-lideri-po-zaplati-v-stranata/
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği