Bulgaristan’da “Fonların Fonu”, KOBİ’ler için Teminat Mekanizması Hazırlamaktadır

24 Nisan 2020

Bulgaristan’daki finansal enstrümanların yöneticisi olan fonun CEO’su Svetoslava Georgieva Bakanlar Kurulunda yapılan basın toplantısında KOBİ’lerin likidite ihtiyaçlarını karşılamak için teminatlar sunulmasına ilişkin bir destek mekanizmasının hazırlandığını aktardı. Kamuya ait olan fonun yöneticisi KOBİ’ler için 170 milyon leva değerinde teminatlar sunmayı ve bu teminatlar sayesinde bankalardan 850 milyon leva değerinde krediler alınmasını hedeflediklerini açıklamıştır. Kriz esnasında gelirleri olmayan KOBİ’lere bu şekilde finansman sağlayacaklarını ifade eden Georgieva, bahse konu kredilerin faizsiz olması konusunu da değerlendiklerini ifade etmiştir.
Fon tarafından sağlanan başka bir teşvik mekanizması serbest meslek sahipleri, engelli kişiler, 6 aydan fazla işsiz olan kişiler ve mikro start-up şirketleri için olmaktadır. Bu doğrultuda 24 milyon levalık bir kaynak ayrılmıştır ve yukarıdaki gruplara bu finansman daha kolay şartlar ve piyasa faiz oranları altında sunulacaktır. Georgieva bu mekanizma kapsamında da faizsiz kredi imkanını da değerlendikleri ifade etmiştir.
Fon tarafından açıklanan üçüncü destek mekanizması kapsamında belirli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri, start-up’lara yönelik riskli yatırım ve ekonominin toparlanmasına katkıda bulunacak inovatif yüksek teknoloji şirketlere yatırım yapmak için 150 milyon levalık bir kaynak sunulmaktadır.
Kaynak: BTA
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği