Bulgaristan’da İnşaat Firmaları, Devlet Yardımı Değil, Faaliyetlerine Devam Etmek Istiyor

03 Nisan 2020

Ulusal İnşaat Girişimcileri Birliği (NASP) tarafından hükümete ve Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Merkezi Başkanı Tümgeneral Prof. Dr. Ventsislav Mutafçiyski’ye gönderilen açık mektupta inşaat girişimcilerinin sektöre yönelik devlet yardımı istemediklerini, ancak bunun yerine kendi deyişleriyle bu zor zamanlarda devlet için yararlı olabilmek için faaliyetlerine devam etmelerine izin verilmesini istediklerini bildirdi.
 
NASP, ülkede idari ve üretim sürecinin askıya alınmasının bir sonucu olarak, ekonomi üzerindeki etkisinin zararlı olacağını ve devletin sosyal yardım ve sigorta prim ödemeleri için yeterli mali kaynağa sahip olmayacağı çok sayıda işsiz kişiye yol açacağını savunuyor. Mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Sadece inşaat sektöründe 200 000'den fazla işçi çalıştırılarak 500 000'den fazla kişiye geçim kaynağı sağlanıyor. Tüketici kredileri ödenemeyecek ve bu bankacılık sektöründe bir tıkanıklığa neden olacaktır. Birçok üretim ve iş faaliyeti iflas edecek, bu da merkezi yönetim bütçesi gelirlerini büyük ölçüde azaltacaktır”.
 
Bu nedenle, NASP Bulgaristan ekonomisini kurtarmak için alınabilecek bazı somut önlemler öneriyor. Bunlar, mevcut ekonomik durumu analiz etmek ve ekonominin hayatta kalması için yeterli önlemleri önermek için Ekonomik Konsey kurulmasını, idari süreci dijitalleştirme uygulamasına, özellikle de elektronik yapı ruhsatı hizmetine başlanmasını, Bulgaristan Merkez Bankası’nın (BNB) kontrolü altında bankaların kredi vermeye devam etmesini ve belirli tedbirlere uyulması durumunda işletmelerde üretim faaliyetlerinin devam etmesi için devlet tarafından koşulların ve olanakların yaratılmasıdır.

 
Kaynak: https://www.economic.bg/bg/news/12/stroiteli-ne-iskat-darzhavna-pomosht-a-da-podalzhavat-da-stroyat.html
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği