Bulgaristan'da KNSB: Kayıt Dışı Ekonomi Oranı Yüzde 20'den Fazla

13 Aralık 2019

Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkanı Plamen Dimitrov, “Bulgaristan'da Sivil Toplumun Bildirilmemiş İstihdamın Önlenmesi ve Sınırlandırılmasına Aktif Katılımı” projesinin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, ” Son 10 yılda kayıt dışı ekonomi oranı düşüş gösteriyor, ancak hala % 20'nin üzerindedir. Nereden ve nasıl geldiği ve nereye gittiği konusunda netlik olmadan her yıl 22-23 milyar levadan fazla para dönüyor” diye kaydetti.
 
KNSB Başkanı, ”Kayıt dışı ekonomi nedeniyle toplumsal ve politik yaşamda bir dizi çarpıtma da mümkündür. Birisi seçimlerde oy satın almaya çalıştığında bunu partiye verilen hazine yardımı paralarıyla yapmıyor” dedi. Dimitrov’un ifadesine göre, işçilere ödenen bildirilmemiş ücretler, bildirilmemiş ve tespit edilmemiş iş ilişkileri olması, işverenlerin haksız kazanç elde ettiği anlamına gelir.
 
KNSB’nin kayıt dışı ekonomiyle nasıl başa çıktığının en önemli işareti ve göstergesi Kayıtlı Ekonomi Endeksi'dir. KNSB Başkanı, ”Kayıt dışı ekonominin birçok etkisi var, çünkü kayıt dışı ekonomi adil rekabeti öldürüyor, fakat aynı zamanda çalışanların haklarını ve emek haklarıyla ilgili her şeyi öldürüyor” diye uyarıda bulundu. Dimitrov,”Oto araç servislerinin % 80'inden fazlası kaçak çalışıyor ve bu, sürücüler ve yol kullanıcıları için bir dizi riske yol açıyor” diye bir örnek verdi.
 
Bu yüzden KNSB, bildirilmemiş istihdam uygulamalarını sınırlandırmak, azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak için yasal bir garanti vermek üzere Emek Yasası, Sosyal Güvenlik Yasası ve Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılmasında ısrar ediyor.
 
KNSB, ayrıca sigorta primlerinin ödenmemesinin kriminalize edilmesi için Ceza Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını talep etti.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24180
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği