Bulgaristan’da Konserve Fabrikalarında Kullanılan Meyve ve Sebzelerin Çoğu İthal

10 Eylül 2020

Tarım Bakanlığı’nın işleme tesisleri ile ilgili verileri, Bulgaristan’da üretilen her üç konserveden birinin ihraç edildiğini, ancak konservenin yapımında kullanılan malzemelerde giderek daha az yerli ürün içermeye başladığını gösteriyor.
 
2019 yılında işlenmiş meyve ürünlerinin sadece yüzde 28’nin Bulgaristan’da satıldığı görülüyor.
 
Veriler, reçel türü ürünler, komposto, dondurulmuş meyvelerin yüzde 28’i AB’de satıldığını, yüzde 8’inin ise üçüncü taraf ülkelerde piyasaya sunulduğunu gösteriyor.
 
Ülke piyasasındaki konservelerde bulunan meyvelerin ise sadece yüzde 44’ü yerli ürün. Yüzde 37’si AB ülkelerinden ithal, yüzde 19’u ise başka ülkelerden geliyor.
 
Sebze konservelerinde kullanılan malzemenin yüzde 59’u yerli ürün, yüzde 33’ü AB ülkelerinden ithal, yüzde 8’i de yine üçüncü taraf ülkelerden ithal edildiği görülüyor.
 
Kaynak: https://bnr.bg/tr/post/101331735
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği