Bulgaristan'da Milletvekilleri, 1 Milyon BGN'lik Yatırım Karşılığında Vatandaşlık Verilmesini Önerdi

31 Mart 2020

Bulgaristan Vatandaşlık Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı sunan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri, Bulgaristan vatandaşlığının, en az 1 milyon BGN değerinde maddi duran varlıklara doğrudan yatırım yapılması ve en az 20 kişilik istihdam yaratılması karşılığında elde edilmesini öneriyorlar.
 
Değişiklikler, ilk aşamada devlet menkul kıymetlerine yapılan yatırım veya lisans sahibi bir kredi kuruluşuyla teminat yönetimi anlaşması kapsamında ve ayrıca pratikte kullanılmayan diğer seçeneklerle bağlantılı olarak Bulgar vatandaşlığı kazanma olasılığının ortadan kaldırılmasını öngörmektedir.
 
Tasarıda belirtilen farklı yatırım türleri için yatırım miktarını 2 milyon BGN'ye kadar artırarak da genel yoldan vatandaşlık kazanma seçeneği öngörülmektedir. Tasarının gerekçesinde, “Önerilen değişiklik, Bulgar vatandaşlığını elde etmek amacıyla kanunun kötüye kullanılması ya da uygulanmaması fırsatlarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır” deniliyor.
 
Tasarıyı hazırlayanların ifade ettiklerine göre, değişiklikler uzun vadeli doğrudan yatırımlara ve işlere yatırımı teşvik ettiği gibi çeşitli projeler kapsamında sabit varlıklara ve işlere yatırım yapmaya daha da cesaretlendirmekte ve teşvik etmektedir.
 
Değişiklikler ayrıca uygulanmakta olan öncelikli projelerle bağlantılı yatırımlar yapmak için ülkede daimi ikamet statüsü elde etmek için yeni bir seçenek oluşturulmasını öngörüyor. Milletvekillerin ifadesine göre, bu teklifler "asgari yatırımın 15 ile 100 milyon BGN arasında olduğu, yeni yaratılan istihdamların 15 - 150 kişilik olduğu yerel ekonomi için öncelikli projeleri çekmek, geliştirmek ve uygulamak için başarılı bir ortam oluşturmak için çok önemlidir".

 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24784
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği