Bulgaristan’da Ocak 2020’de Satılan Sebzelerin Sadece % 20’si Yerel

02 Mart 2020

Mal Borsaları ve Halleri Devlet Komisyonu’nun Ocak 2020’ye ilişkin bir analizine göre Bulgaristan piyasasında olan domates ve salatalıkların % 80’den fazlasının ithal olduğuna işaret ediyor. Daha az Bulgar meyve-sebzenin arzı ve daha çok ithal ürünün piyasaya hakim olmasına ilişkin son yıllarda meydana gelen trend 2019 yılında da devam etti. İthalat, üçüncü ülke menşeli sebzelerin rekabet gücünün yüksek olması sebebiyle artış yaşıyor. Kış ve ilkbahar aylarında yerel üretim meyve-sebzenin miktarı çok düşüktür. Payı en düşük olan ürünler domates ve elmadır.
Ortalama yıllık verilerle Bulgaristan piyasasında satılan domateslerin % 45’i, salatalıkların ise % 66’sı yerel üretimdir. Anlaşılır bir şekilde Ağustos ayında Bulgar salatalıkları % 100, domatesler ise % 75 oranında piyasaya hakim oluyor. Domates ve salatalıklarda ithal ürünler yıl boyunca Bulgaristan menşeli olanlardan daha ucuz. Domateste % 20 ila % 40 fiyat farkı mevcut. Salatalıkta kış ve ilkbahar aylarında 1 leva fiyat farkı oluşuyor.
Bir yılda satılan patateslerin % 66’sı Bulgaristan menşelidir.
Ülkede ithal elma yıl boyunca satılıyor. Kış aylarında ithal elmanın fiyatı Bulgar elmanın fiyatından daha düşük oluyor. Şubat-Kasım döneminde ise ithal elmanın fiyatı yerel elma fiyatından daha yüksek. Yaz sonunda ve sonbaharda ithal edilen elma miktarı oldukça azalıyor.
Haziran-Temmuz döneminde piyasada Bulgar kayısısı ve Ağustos-Eylül döneminde Bulgar şeftalisi mevcut. Buna rağmen yaz aylarında dahi yerel üretim piyasada % 58’lik bir paya sahip.
Kaynak: https://trud.bg/
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği