Bulgaristan’da Sanayi, Perakende Ticaret ve Hizmetler Sektörlerindeki İş İklimi Mart Ayında Kötüleşiyor

09 Nisan 2020

Bulgaristan’ın genel iş iklim endeksi Mart ayında Şubat ayına kıyasla 3,7 puan düşüş yaşadı. Bu düşüşün sebebi olarak sanayi, perakende ticaret ve hizmetler sektörlerindeki kötüleşen iş iklimi olarak gösteriliyor.
Sanayicilerin şirketlerinin durumlarına ilişkin düşük beklentilerinden dolayı sanayi sektörü endeksi 5,2 puan düşüş yaşadı. Sanayinin ihtiyaç duyduğu yedek parçalar tedariğinin artık eskisi gibi güvenli olmaması sanayiciler arasında pesimizme yol açıyor ve önümüzdeki 3 aylık döneme ilişkin istihdam planlarını etkiliyor.
Perakende ticaret sektöründeki girişimcilerin şirketlerinin durumlarına ilişkin düşük beklentilerinden dolayı sanayi sektörü endeksi 6,6 puan düşüş yaşadı. Bu sektördeki girişimciler önümüzdeki 3 aylık döneme ilişkin satış ve tedarik (iç ve uluslararası) planlamalarına temkinli yaklaşıyor. Piyasadaki rekabetin yanı sıra perakende ticaret sektörü güvensiz ekonomik ortamdan da direkt olarak etkileniyor.
Hizmet sektörü 3,1 puan seviyesinde düşüş yaşadı. Durum itibarıyla hizmet sektörüne ilişkin olan talebin normalin altında olarak değerlendirilmesine rağmen önümüzdeki 3 ay için beklentiler olumlu olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: BTA
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği