Bulgaristan’da Şirketler Arası Borçlanmanın Büyümesi Bekleniyor
17 Mayıs 20212020'de ekonomik ortamda önemli değişikliklere rağmen, borç yönetim şirketlerine tahsis edilen yeni borçların toplam hacmi düşüyor. 2019 yılı için 832,3 milyon levaya kıyasla 2020 için borçların toplam hacmi 741,6 milyon leva olarak gerçekleşti. Alacakları Yönetim Birliği verilerine göre 2021'in ilk çeyreğinde düşüş eğilimi devam ediyor ancak şu anki veriler objektif tabloyu yansıtmıyor.
Alacakları Yönetim Birliği Başkanı Rayna Mitkova, “Rakamlar ne kadar iyimser görünse de, gerçek şu ki, finansal zorluklar olacak. Tahsilata tahsis edilen daha düşük hacimler kısmen bankaların moratoryumundan kaynaklanıyor. Moratoryum, tüketicilere küçük bir kolaylık sağladı, ancak 2021'in sonunda karşılaşılacak sorunları da erteledi. Bunun uzun vadeli etkileri net değil. Bu nedenle, doğru para yönetimi her birimiz için çok önemli ve krizden daha hızlı çıkmanın anahtarı” dedi.
Birliğe göre, satın alınan borç piyasası daha da keskin bir düşüş yaşıyor. 2020 yılı boyunca toplam hacmi 507,5 milyon levanın biraz üzerindeyken, 2019'da bu gösterge 1.362 milyar levaydı. 2020 yılı için satın alınan borç sayısı 101.731 iken 2019'da iki katıydı- 208.423.
Birliğin Başkan Yardımcısı Lidiya Dimitrova, "Yıl sonunda tablo değişecek ve tüketicilerin ve işletmelerin hazırlıklı olması çok önemli. 2021'in ilk çeyreğine ilişkin Bulgaristan Merkez Bankasının verilerine göre, 1 milyar levayı aşan moratoryumun bir sonucu olarak yeni bir borç oluştu. Bu borçlar ortadan kalkmayacak, aksine bunların nasıl ve tahsil edilip edilemeyeceği ve bunun bir bütün olarak finansal alanı nasıl etkileyeceği konusunda ciddi bir strateji belirlenmesi gerekiyor. Öte yandan, aylardır bir dizi büyük sanayi işletmeleri tamamen kapandı, bu kaçınılmaz olarak öncelikle nüfusun satın alma gücünü, işletmeler tarafından vergi ve ücretlerin ödenmesini ve dolayısıyla tüm ekonomiyi etkileyecek" dedi.
Birliğin verilerine göre, alacaklıların nispi pay dağılımında, belirli değerlerde bazı değişikliklerle birlikte, önemli değişiklikler kaydedilmemekte. Bankalar, tahsis edilen toplam borç değerinin % 44'ü ile en büyük alacaklı olmaya devam ediyor. Bunları, toplam borç değerinin % 28'i ile banka dışı finans kuruluşları izliyor. Üçüncü en yaygın alacaklılar ise % 16'lık pay ile telekomünikasyon kuruluşları.
Birlik anketinin verilerine göre, şirketler arası alacaklar piyasasında yeni tahsis edilen borçların toplam hacminde bir miktar büyüme kaydedildi. Bu göstergenin değeri 2020 yılı için 9.356 milyon leva iken, 2019 yılı için 7.806 milyon levaydı.
Rayna Mitkova, "Bazı sektörlerin daha 2020 yılında ciddi şekilde etkilendiği gerçeği göz önüne alındığında, şirketler arası borçlanmanın artmasıyla ilgili veriler şaşırtıcı değil. Bu eğilimin derinleşmesi muhtemel, ancak işletmelerin özellikle dikkatli olması önemli - her işletmenin mevcut fonlarını iyi yönetmesi gerektiğine inanıyorum, kriz zamanlarında nakit para en önemli şey. Bazıları iş modellerini yeniden gözden geçirirken, diğerleri karşı taraflarının finansal istikrarını daha ayrıntılı olarak kontrol ediyor, diğerleri ise esnek davranarak kârlarını artırmayı bile başardı" dedi.
Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/45665/Ochakva-se-ryst-na-mezhdufirmenata-zadlyzhnyalost-u-nas
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği