Bulgaristan'daki İşletmeler, Yeni Hükümetten Desteklerin Devam Etmesini Bekliyor

22 Nisan 2021

Bulgaristan Sanayi Odası (BIA) Başkan Yardımcısı ve Finans Direktörü Stanislav Popdonchev, BNR'ye verdiği demeçte "13-15 Nisan döneminde 265 katılımcımız arasında, işletmelerin yeni yönetimden ne tür önlemler beklediğiyle ilgili bir anket yaptık. Temsil edilen 18 sektör var, çoğunluğu restorancılık ve otelcilik sektörünün temsilcileri oluşturuyor. Ankete katılanların yüzde 54'ü moratoryum süresi dolduktan sonra banka borçlarının geri ödenmesinde sorun yaşayacaklarını belirtti” diye konuştu. İşveren örgütleri ve sendikalar genel bir basın toplantısında toplanıp Ulusal Yeniden Yapılanma ve Sürdürülebilirlik Planı ile bağlantılı olarak milletvekillerine hitap edecekler.
BIA'dan Stanislav Popdonchev,"Başvuruların son teslim tarihi 31 Mart'ta sona erdi ve bankaların kredileri yeniden planlamak için Nisan ayı sonuna kadar onay vermeleri gerekiyor. Ankete katılanların % 79'u şirketlerinde kötüleşen ekonomik göstergeler gördüklerini söylüyor. Ne zaman kriz öncesi % 50'nin üzerine çıkmayı bekledikleri sorulduğunda, bunun 2022 sonuna kadar mümkün olmayacağını ve % 26'sının bunun daha sonraki bir dönemde olacağını söylüyorlar” diye belirtti. İstihdamı desteklemek için planlanan ekonomik ve sosyal tedbirlerle ilgili olarak, ankete katılan işletmelerin % 74'ü bu tedbirlere güveniyor. İstihdam tedbirlerinin Mayıs sonunda sona erdiğini ve yeni hükümetten bu önlemlerin uzatılıp uzatılmayacağı ve bunun için fon olup olmadığı sorusuna yanıt beklediklerini sözlerine ekledi.
Popdonchev göre, yeni hükümet için en önemli soru destek tedbirlerinin devam edip etmeyeceği ve yeni tedbirlerin öngörülüp görülmediği. İşletmeler için bir diğer önemli konu ise Kurtarma ve Sürdürülebilirlik Planı kapsamındaki fonlardan ne zaman gerçekten yararlanabilecekleri.
"Planı tamamen yeniden yazma veya genel bir değişiklik seçeneğine doğru ilerlersek, son teslim tarihlerini karşılamayacağız. Çünkü bu plandaki her sayının arkasında gerçek bir proje var. İşletmeler için planı kimin sunacağı değil, sağlanan fonları ne zaman kullanacakları önemli" diye ekledi. Bununla birlikte, bunların AB'den beklenen tüm fonlar olmadığını, Uyum Politikası kapsamında 14 milyar leva üzerinde, Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında adil geçiş mekanizması kapsamında 7 milyar leva daha olduğunu ifade etti.

Kaynak: https://bnr.bg/post/101454274
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği