Bulgaristan’daki Yabancı Yatırımlar 2020'de Rekor Kırdı

17 Mayıs 2021

Başbakan Boyko Borisov'un kabine bakanlarıyla düzenlediği çalışma toplantısında Ekonomi Bakanı Lachezar Borisov, salgının dünya ekonomisinde yarattığı zorluklara rağmen Bulgaristan’ın, 2020 yılında son 10 yılın en yüksek değeri olan 4,2 milyar leva tutarında rekor bir doğrudan yabancı yatırım akışı  çektiğini bildirildi.
Ekonomi Bakanı, yalnızca 2021'in başından bu yana, 1.400 yeni istihdam yaratacak olan Yatırım Teşvik Yasası kapsamında 800 milyon leva tutarında 14 projenin onaylandığını ve krizin başlangıcından bu yana bu projelerin 1,8 milyar leva değerinde olduğunu bildirdi. Borisov, Bulgaristan'daki iş ortamının gelişmekte olduğunu, bunun da inşaat yatırımları açısından belirgin olduğunu vurguladı. "Konut inşaatı için inşaat izinleri bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre % 14 daha fazla. İdari binalarda inşaat izinleri % 27,3 arttı" dedi.
Bulgaristan'da işsizlik oranı kriz öncesi seviyelerine ulaştı. İstihdam Ajansı verilerine göre işsizlik oranı % 6,1. Bulgaristan, Euro bölgesi ortalamasından yaklaşık % 50 daha iyi durumda.
Sonuç olarak, Ekonomi Bakanı, kendisine emanet edilen bakanlığın programları ve araçlarıyla, yalnızca Nisan ayında Bulgar ticaretinin yaklaşık 200 milyon leva ile desteklendiğini vurguladı.

Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/45603/Bylgariya-e-privlyakla-rekorden-potok-chuzhdestranni-investicii-prez-2020
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği