Bulgaristan’ın Eski Zağra ve Haskovo Şehirlerine Büyük Güneş Enerjisi Yatırımları

11 Mayıs 2021

Bulgaristan’ın Eski Zağra ve Haskova şehirlerine 700 milyon leva değerinde güneş enerjisi yatırımları yapılacağı açıklanıyor. Doğu Meriç Madenleri, Meriç Doğu 2 termik santrali ve Amerikan termik santrallerinin bulunduğu Eski Zağra bölgesi Bulgaristan’ın ‘Enerji Kalbi’ olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki 2 yılda yukarıdaki enerji tesislerine birkaç güneş enerjisi santralinin de dahil edilmesi bekleniyor. Bahse konu santrallerin bir kısmı Avusturyalı enerji ve enerji altyapısı üreticisi Enery tarafından yapılması bekleniyor.
Enery şirketi Bulgaristan’da 2020 yılında ülkenin en büyük solar parkını (60 MW Karajolovo – Pırvomay yakınlarında) satın alarak kendinden söz ettirdi. Bahse konu yatırım akabinde Enery şirketi Bulgaristan’daki güneş enerjisi projelerine devam etti.
Enery şirketinin Bulgaristan’daki güneş enerjisi projeleri:

  1. Rusçuk;
  2. Çirpan: 180 MW;
  3. Dimirovgrad Sanayi Bölgesi:65 MW;
  4. Haskova’nın Knijovnik köyü: 400 MW.

Yukarıda bahsi geçen projelerin değeri 700 milyon leva olarak açıklanıyor. Uzmanların değerlendirmelerine göre teknolojilerin gelişmesi ile birlikte güneş enerjisi yatırımı için gerekli altyapı ve ekipman fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı. Yapılan hesaplamalar göre bugün yapılan bir güneş enerjisi yatırımının 10 yıl öncesine kıyasla % 90 daha ucuz olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/05/05/4200523_sluncheva_prognoza_za_stara_zagora_i_haskovo/?fbclid=IwAR2OXn7OLjVFMgWzmHfvX5gPhA3W7lgJ9MMXNjHCNP47u0MQNUPrroEpq6Y
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği