Bulgaristan’ın Perakende Gıda Zincirlerinde Yerel Üreticilerin Tarım Ürünleri Satılması Zorunluluğu Getirilmiştir

17 Nisan 2020

Bulgaristan Bakanları Kurulu, 14.04.2020 tarihinde ülkedeki perakende gıda zincirlerinde yerel üretici tarım ürünlerinin satılması zorunluluğunu getiren 70 nolu kararnameyi onaylamıştır.
Bulgaristan’ın en az üç ayrı ilinde satış noktaları bulunan perakende gıda zincirlerinin yerel üretici tarım ürünlerinin satılacağı özel bölgeler düzenlemesi gerekmektedir. Bahse konu bölgeler yeterli büyüklüğe sahip olması ve müşteri tarafından kolay bir şekilde bulunacak şekilde işaretlenmiş olması gerekmektedir. Bahse konu bölgelerde satılması zorunlu olan yerel üretici tarım ürünleri aşağıdaki gibidir:

  1. Taze Bulgar sütünden elde edilmiş süt ve süt ürünleri;
  2. Balık ve balık ürünleri;
  3. Taze et;
  4. Yumurta;
  5. Arı balı;
  6. Taze meyve ve sebze.

Yerel üretici olarak perakende gıda ticaret satış noktasının bulunduğu ilde veya komşu ilde faaliyet gösteren üreticiler addedilmektedir.
Perakende gıda zincirleri yukarıda bahsi geçen ürünleri yerel üreticilerden direkt olarak satın almak ile yükümlüdür. Perakende gıda zincirleri, yerel üreticilerin ürünlerini satmaları için yerel üreticilerden herhangi bir ücret talep etme hakkına sahip değildir.
Perakende gıda zincirleri yerel üreticilerden almış oldukları ürünlere ilişkin ödemeleri en geç 14 gün içinde yapması gerekmektedir.
Yukarıdaki ürünler dışında yerel üreticiler tarafından üretilen diğer tarım ürünleri de bahse konu bölgeler kapsamında satılması mümkündür.
Perakende gıda zincirlerinde satılan tamamıyla taze Bulgar sütünden elde edilmiş süt ve süt ürünleri toplam satılan süt ve süt ürünlerinin % 90’ını oluşturması zorunlu olmaktadır.
Kaynak: Sofya Ticaret Müşavirliğ