Bulgaristan’ın Rusya’dan Aldığı Gazın Fiyatı, Avrupa Borsalarındaki Fiyatlardan İki Kat Daha Yüksek

28 Ekim 2019

Balkan ve Karadeniz Petrol Birliği (BPÇA) Başkanı Valentin Kınev, basına yaptığı açıklamada, “Bulgaristan’ın Gazprom’dan uzun vadeli sözleşmeler kapsamında satın aldığı Rus gazının fiyatı, Avrupa borsalarındaki spot doğal gaz fiyatlarından iki kat daha yüksek” diye belirtti.

Kınev, “Şu an Bulgaristan 1.000 metreküp gaz başına 266 dolar ödüyor, spot fiyat ise iki kat daha düşüktür. Geçtiğimiz 6 yılda, şu anda aldığımız gazın fiyatını ve Avusturya'daki doğal gaz dağıtım merkezinin gaz fiyatlarını dikkate alırsak, ülkemiz 319 milyon dolar fazla ödemiştir. Bulgaristan'ın ödeme yaptığı döneme ilişkin tutar 4, 65 milyar dolardır” diye ifade etti.

Kanev'in öngörüsü, gaz fiyatlarının düşük kalacağı yönündedir. Bunun nedeni ABD'de gaz üretimindeki artış, Asya'da gaz tüketiminde düşüş ve fiyatları düşük tutan zayıf ekonomik büyüme tahminleridir. Kınev, Bulgaristan’dan Türkiye’ye gönderilen doğal gaz miktarında son iki yılda düşüş olduğunu belirtti. Bir yandan Türkiye'deki gaz tüketimi azalırken, bir yandan oraya sıvılaştırılmış gaz ithal ediliyor. Gelecek yıllarda Bulgaristan'da gaz tüketiminin yıllık bazda % 7 oranında artması bekleniyor.


Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23848
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği