Kırcaali Valisi Çanev Ve Türkiye’nin Filibe Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Erdem, İki Ülke Arasındaki İş Bağlantılarının Genişletilmesini Ele Aldı

12 Mart 2020

Kırcaali Valisi Nikoça Çanev, dün Türkiye Cumhuriyetinin Filibe Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Erdem ile bir araya geldi. Görüşme T.C. Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani’nin şubat ayında Kırcaali ziyareti sırasında Vali ile görüşmesinin bir nevi devamı niteliğindeydi. Çanev, “Türk iş dünyası ile etkileşim bizim için büyük önem taşıyor, bölgedeki en büyük yatırımcı olan Teklas Şirketinin Türk şirketi olması tesadüf değildir” diye belirtti. Vali, konuğunu şehrin Momçilgrad (Mestanlı) istikametinde yer alan eski hava alanının yanındaki sanayi bölgesinin sunduğu avantajlarla tanıştırdı. 100 dönümlük bir alanı kapsayan sanayi bölgesi, elektrik, su ve kanalizasyon şebeke bağlantısına sahiptir, yakınından doğal gaz bağlantı hattı geçecektir, ilgili altyapı inşaatı için ihale açıldı ve yatırım niyeti beyanı olduğunda altyapı tesislerinin yapımına başlanacaktır.

Mehmet Erdem, Türk makamlarının iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini kolaylaştırmak ve Kırcaali'ye makine imalatı, tekstil endüstrisi, bilgi teknolojileri ya da başka hangi sektörlere yatırım yapmanın uygun olduğunu araştırmak için ortak iş forumları düzenlemek istediğini açıkladı. Erdem, ”Bölgede işsizlik ve suç oranının düşük olması memnuniyet verici bir durum, bu da hükümetin bir başarısı” diye vurguladı.

Vali, hedefin gelirleri artırmak ve katma değeri yüksek bir ekonomi geliştirmek olduğunu belirtti. Görüşmede, 1 milyondan fazla arabanın geçiş yaptığı Makaza Sınır Kapısında yoğun trafik ve Türkçe konuşan nüfus gibi bölgenin güney komşumuzda iş dünyası açısından avantajları konuşuldu.

Mehmet Erdem, Türk şirketlerinin Yunanistan ile Makaza Sınır Kapısına giden yolculara hizmet edecek büyük bir mağaza ve Alışveriş Merkezi (AVM) açmak istediğini açıkladı. Bunun için şehirde uygun arazilere bakılacağı anlaşıldı. Çanev, diplomata devlet mülkiyetinde bulunan iki uygun araziyi tavsiye etti. Ardino (Eğridere) istikametine ayrılan yolun yanındaki köprünün bulunduğu bölgede yer alan eski go kart pistinin eski Tarım ve Orman İşletmeleri Meslek Lisesinin bulunduğu araziler söz konusudur. Erdem, Türkiye’nin üniversitelerinde okuyan ve mezun olunca çalışmak için buraya dönecek olan Kırcaalili gençlere burs vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Kaynak:https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24672&fbclid=IwAR22wv6o16quRGfjlvBjt3BvOAX4Oau98y6W0V5XllZrF-cl1QUuOk_4Rkk
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği