Pandemi Döneminde Bulgaristan'da Perakende Sektörünün Dönüşümü

25 Şubat 2021

Danışmanlık şirketi Colliers’in 2020 yılının ikinci yarısı için perakende pazarının analiz raporunda Bulgaristan'daki alışveriş merkezlerindeki toplam modern perakende alan hacminin korunduğu, bu dönemde üç yeni ticari park açıldığı, böylece toplam arzın 190.450 m2'ye ulaştığı, yani ilk altı aya göre % 9 ve 2019'un sonuna göre % 19 büyüme olduğu not edildi.
Colliers, 2021 yılında ülkedeki alışveriş merkezlerinde kiracılarda değişiklikler ve yeniden yapılanmanın gözlemleneceğini tahmin ediyor. Daha büyük ticari formatlarda faaliyet gösteren tüccarların yararına olmak üzere daha küçük ve çoğunlukla yerel tüccarlar tarafından işgal edilen tesislerin boşaltılması ve konsolide edilmesi yönünde bir eğilim var - buna örnek olarak Mall of Sofia'daki IKEA gösteriliyor.
Ticari parklar hızlanan gelişme hızına devam ederken, önümüzdeki 2 yıl içinde ülkede hem Sofya, Rusçuk ve Burgaz gibi büyük şehirlerde hem de daha küçük olan Kırcaali, Pernik, Vratsa, Sevlievo, Pirdop, Gorna Oryahovitsa ve Vidin’de 10'dan fazla proje yapılması planlanıyor.
Pandemi, perakende sektöründe önümüzdeki yıllarda da devam edecek büyük bir dönüşümü başlattı:
- "multichannel" ve "omni-channel”  uygulamaları artık bir seçenek değil, ticari operatörler için gerekli bir model olacak,
- 2021'de e-ticaret hızla büyümeye devam edecek ve 2020'de kapalı fiziksel mağazadan elde edilen düşük gelirleri büyük ölçüde telafi edecek,
- „click & collect“, “drive & collect”, „factory outlet“, „outlet“, ve “shopping fulfilment center“ gibi hibrit mağazaların pazara girmesi giderek daha fazla bekleniyor.

Kaynak:  https://www.economy.bg/realestate/view/44415/Kak-pandemiyata-transformira-ritejl-sektora-u-nas
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği