Radev ve Trump, Vize Rejiminin Kolaylaştırılması Konusunu Ele Aldı

02 Ekim 2019

Birleşmiş Milletler Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi’ne katılmak için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ABD Başkanı Donald Trump tarafından heyet başkanları onuruna verilen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda bir araya gelen Radev ve Trump, ABD tarafından Bulgaristan vatandaşlarına uygulanan vize rejiminin kolaylaştırılması konusunu ele aldı. Cumhurbaşkanı Radev, Bulgaristan hükümetini bu konuda daha yoğun çalışmalar yürütmeye çağırdı.
 
Radev’in ifadesine göre yeni savaş uçakları alımına ilişkin anlaşma, olası vizesiz seyahat hakkı tanınmasına yardımcı olacak güçlü bir teminattır.
 
Radev, Bulgar gazetecine yaptığı açıklamada, ”Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılayacak anlaşmaya paralel olarak vizeler de kaldırılmalıdır. Bu konuda Başkan Trump ile de konuştuk. Bulgaristan hükümetinden ve Bulgar diplomasisinden çok daha yoğun çalışmalar bekliyorum” diye kaydetti. Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, ”Bu bir mevzuat meselesidir ve bir anlaşmaya bağlanamaz. Size Romanya’nın da ABD’den 16 uçak satın aldığını ve hala Romanya vatandaşlarına vize uygulandığını hatırlatmak isterim” diye izah etti.
 
Şu anda sadece 5 AB ülkesine vize rejimi uygulanmaktadır. Bulgaristan, reddedilen başvuru sayısının %3'ün altına düşmesi haricinde tüm gereksinimleri karşıladı. Zaharieva, ”Cumhurbaşkanı’nın söylediği şeylerden sadece Bulgaristan vatandaşlarına vize rejimi uygulamasının ABD ile Bulgaristan arasındaki iyi ilişkilere yakışmadığına katılıyorum” diye ifade etti.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23729
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği