Türkiye ve Rusya’nın Ekonomik Sıkıntıları Bulgaristan’ın İhracatını Olumsuz Etkiliyor

23 Kasım 2018

Bulgaristan’ın ihracatı zayıflamaya devam ediyor ve Eylül sonu itibariyle yıllık bazda % 0,1 azalma kaydedilyor. Yılın ilk 9 ayında firmalar yurt dışına toplam 39,8 milyar leva değerğinde mal satmış – geçen yılın aynı dönemine bakarak 50 milyon leva daha az.

Bulgaristan İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre ülkenin ihracatı, hayvansal ve bitkisel yağlar hariç, tüm ürün gruplarında azalmıştır. Eylül verileri, yüksek katma değeri olan ürünlerde bile eksilme eğilimi olduğunu gösteriyor. Bulgaristan’ın gurur kaynağı olan makine ve parçaları bile 2017’nin ilk 9 ayına bakıldığında % 10 düşüş sergiliyor.

Yılın başından bu yana bakıldığında, yakıt ve makine yağlarının yıllık bazda % 50 daha az ihraç edildiği görülüyor. Azalma, yakıt fiyatlarının uluslararası piyasalarda % 100 artmasına rağmen meydana geliyor. Bunun sebebi, rafineride üretilen yakıt miktarlarının daha az bir kısmının ihraç edilmesidir.

Veriler analiz edildiğinde, ihracat düşüşünün temel kaynakları arasında Bulgar ürünleri için önemli pazar konumunda bulunan Türkiye ve Rusya’nın ekonomik sıkıntılar yaşaması yer alıyor. Rusya’ya ihracatta kaydedilen düşüş % 22’nin üzerindeyken, Türkiye’ye ihracatta meydana gelen düşüş % 53 civarında.

Bu kayıplar belli orana kadar ABD ve Balkan ülkelerine yapılan ihracat tarafından telafi ediliyor. AB ülkelerine yapılan ihracatta da artışlar düşük tempoda gerçekleşiyor.

Kaynak: https://www.economic.bg/bg/news/10/balgarskiyat-iznos-prodalzhava-da-se-vloshava.html

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği