Uzmanlar: Metalürji, Bulgaristan’da Stratejik Sektörler Sıralamasında Enerjinin Önüne Geçti

11 Kasım 2019

Bulgaristan Metalürji Endüstrisi Birliği (BAMI) Yönetim Kurulu Başkanı Anton Petrov, Darik Radyosu’na verdiği demeçte, “Metalürji, Bulgaristan ekonomisindeki stratejik sektörlerin sıralamasında enerjinin önüne geçti. Kozloduy Nükleer Enerji Santrali, yeni enerji üretim tesisleri, ülkenin metalürji endüstrisinden daha az yerli ürün üretiyor” diye kaydetti. Onun ifadesine göre, şu anda Bulgar ekonomisi iyi gidiyor, istikrarlı bir temeli ve gelişme potansiyeli var.
 
Petrov,” Metalürjinin rekabet gücü ve diğer birçok sektörün istikrar kazanması, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yıllık % 3,5’lik büyümesini sürdürmemizi sağlıyor” dedi. BAMİ Başkanı, koşullar devam ederse 2020 ve 2021'de benzer seviyelerde ekonomik büyüme öngörüyor.
 
Anton Petrov,”Kişi başına çelik üretimi açısından Avrupa ortalamasının altındayız” diye belirtti. Onun ifadesine göre, ülkedeki kişi başına 200 kg’dan Güney Kore'deki kişi başına 1200 kg’a kadar olan fark büyük ölçekli projelerden geliyor. Uzman, ”Her bir altyapı projesi hoş bir gelişmedir ve metalürji endüstrisi için son derece önemlidir” dedi.
 
BAMİ Başkanı, Kozloduy Nükleer Enerji Sanrali’nin yapımı durumunda ülkedeki kişi başına çelik ürün tüketiminin iki katına çıkacağına kanaat getirdi. Metalürji işletmeleri için diğer önemli yapılar Kresna Geçidi, Şipka Tepesi altındaki tünel, Burgaz - Varna otoyolu, Sofya metrosu. Uzman,” Tünel, köprü, otoyol, demiryolu projelerinde beton demirden yapısal çeliğe kadar çok miktarda metal kullanılır” dedi.
 
Petrov,”Türkiye, Moldova ve Ukrayna’nın çelik ürünleri yeterli belgelendirme ve kontrol yapılmadan Bulgaristan’a ithal ediliyor” diye uyardı. Onun ifadesine göre, aynı ürünler Avrupa'da kolayca dağıtılmazlar, çünkü üretim ve kalitenin belgelendirilmesi için ek şartlar vardır. Uzman, ”Bulgaristan'da kontrol yollarının hala kapalı olmaması nedeniyle fiyat odaklıyız, fakat bir gün metal konusunda bunun bedeli ödenir” diye uyardı. Petrov, demirin yapıcı bir element olduğunu ve kalitesinden ödün verilmemesi gerektiğini hatırlattı.
 
BAMİ Başkanı, personel eksikliği sorununun ciddi, ancak çözülemez ve o kadar da aşılmaz bir durum olmadığını söyledi. Petrov, şu anda işgücü ithal edilmesine ilişkin prosedürleri kolaylaştırmaya doğru hareket edilmesinden dolayı iyimser. Uzman,” Eğitim ve bilim için daha fazla para verilmesi sevindirici bir olay, çünkü yetenekli ve iyi eğitimli personele sahip olmamız çok önemlidir” diye vurguladı. Onun ifadesine göre, endüstri güvenlik, perspektifler ve iyi ücret vererek cazip hale gelmek için uzun bir yol kat etti. Petrov, işlerin yavaş yavaş düzeleceği ve yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarının yavaş yavaş geri dönmeye başlayacağı konusunda iyimser.
 
Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23961
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği