Yeni Şirketlere 5000-50 000 Leva Arasında Kredi Veriliyor

02 Ağustos 2018

Mikro kredi uygulaması hakkında basın mensuplarına açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Zornitsa Rusinova, “Küçük bir işletme başlatan girişimcilere 5000 - 50 000 leva arasında kredi verilebilir. Mikro krediler, İnsan Kaynakları Geliştirme Operasyonel Programı tarafından sağlanmaktadır ve faaliyete başlayan firma sahiplerinin girişimcilik becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır” diye açıkladı.

Son 3 yıl içinde kurulan işletmelerin yanı sıra sosyal kuruluşlara da vurgu yapılmaktadır. Altı aydan fazla işsiz kalan 29 yaş altındaki gençlerin yanı sıra engelli olanlara da öncelikli olarak para verilecek.

Ancak bu yazdan itibaren finansal aracılar için ikinci işlem prosedürü başladığında kredi alma koşullarında değişiklikler oldu.

Fonların Fonu tarafından sağlanan finansman yüzde 90'a çıkacak, finansal aracılar ise yüzde 10'unu sağlayacak. Krediye verilen faiz, ilk finansman türü için yüzde 0 olacak ve eş finansman garanti tutarı piyasa faiz oranına göre olacaktır. Kredinin geri ödeme süresi 10 yıla kadardır ve ilk 2 yıl sadece faiz ödeme imkanı bulunuyor.

İşletme sahipleri için başvuru yaklaşık bir ay sürecek ve sürecin hızı fikrin olgunluğuna ve iş planında ne kadar iyi geliştirildiğine göre belirlenecektir. Bu durumda onlar detaylı iş planları vermeyecekler, aksine parayı nasıl kullanacaklarını açık bir şekilde gerekçelendirecekler.

Geçen yıl finanse edilen şirketler 44 ve dağıtılan fonlar yaklaşık 700 000 levadır.

Fonların Fonu İcra Müdürü Svetoslava Georgieva'nın ifadelerine göre bu yıl için beklentiler, finanse edilen startup şirketlerin 340’a ulaşmasıdır. Halihazırda en faal olan Sofya olmak üzere 6 bölge arasında eşit olarak dağılımı yapılması üzere 26,4 milyon leva öngörülmektedir.

2018 sonbaharında kredi alanlar, bir yıllık bir süre ile danışmanlık hizmetleri için 5 000 leva değerinde sözde sanal kupon başvurusunda bulunma fırsatına sahip olacak. Bu imkân, cafeler, tekstil işletmeleri ve hizmet alanında çalışan yazılım şirketleri tarafından kullanılabilir.

Bakan Yardımcısı Rusinova,” Fikirler çok ve çeşitlidir” diye yorum yaptı.

Yılın başından beri 6 ilçe arasında dağılımı yapılan yaklaşık 20 bin leva tutarında 89 adet sözleşme imzalanmıştır.

Kaynak: http://www.economy.bg/economy/view/32346/Podkrepyat-predpriemchivi-bylgari-s-mikrokrediti-ot-5-do-50-hil-lv

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği