ABD Çin’i İran Petrolü Konusunda Uyardı

14 Ocak 2020

Amerika’ya ait Fox Business web sitesinde yer alan habere göre; Washington yönetimi Çin’i İran’dan petrol alımına devam etmesi halinde ambargoyla karşı karşıya kalacaklarına ilişkin tehdit etmiştir.

Amerika Hazine Bakanı Steve Mnuchin İran petrolünün Çin’e ihracatını önlemek için Pekin’le işbirliği içinde olduklarını ifade etmiştir.

Mnuchin İran’ın halen ihraç ettiği petrolün büyük kısmının Çin tarafından alındığını ve Çin yetkilileri ile bu konuda görüşmek üzere Amerika’da bir araya geldiklerini açıklamıştır. Steve Mnuchin Çin devletine ait şirketlerin İran’dan petrol alımını kestiğini ve geri kalan petrolün alımının da tamamen durdurulması için kendileri ile yakın temas içinde olduklarını ifade etmiştir.

Steve Mnuchin İran’ın gemicilik sektörüne de yaptırım uyguladıklarına vurgu yaparak, Avrupa ülkeleri de dâhil her kim İran’la ticaret yapmaya devam ederse ABD yaptırımlarına maruz kalacağını söylemiştir.

Her ne kadar ABD İran’ın petrol satışını sıfırlamaya çalışsa da İran ile Çin arasındaki yakın ilişki ABD’nin bu isteğine ulaşmasını engellemektedir. Bu çerçevede, Gardiyan gazetesinde çıkan bir habere göre Uluslararası Denizcilik Örgütü Çin’in petrol gemilerini Amerika’nın radarlarından gizli tutuğunu ve İran’dan petrol ve gaz alımına devam ettiğini iddia etmektedir.

Kaynak: IRNA, 13 Ocak 2020, https://www.irna.ir/news/83631754/