ABD Yaptırımlarına Rağmen İran, Metal Satışlarını Sürdürmeyi Planlıyor

09 Haziran 2019

ABD Yaptırımlarına Rağmen İran, Metal Satışlarını Sürdürmeyi Planlıyor

İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Bakan Yardımcısı Jafar Sarqeini, abd yaptırımlarına rağmen İran, metal satışlarını sürdürmeyi planladığını açıkladı.
Sarqeini, Bakanlık içinde bir çalışma grubu oluşturduklarını, bu grupla ABD yaptırımlarının etkisini azaltmak için gerekli çalışmaların yapılacağını bildirdi.
Sarqeini devamla, ülkedeki maden ve metal sektörünün ihracatının Mart 2020 tarihine kadar 8,5 milyar dolar olmasının hedeflendiğini, ülke içindeki tüketime yönelik olarak da herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirtti.
Yabancı yatırımlara ilişkin de değerlendirmede bulunan Sarqeini, maden istihracına ilişkin ekipmanlar için 1 milyar dolarlık, maden tetkik çalışmaları ve çıkarmada ise 400 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
İhracat teşviklerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Sarqeini, gümrük idarelerinin yakın işbirliği içinde maden ve metal ihracatçılarına ihracat taban ücretleri belirlendiğini açıkladı.
Sarqeini ayrıca, ülkedeki 500 madenin finansal ve teknik konulardan dolayı istenen etkide çalışamadığını, bu madenlerin etkili çalışabilmesi için çalışmalar yapılacağını ifade etti. Yanı sıra, ülkedeki maden sanayisinin geçtiğimiz yıl 460 milyon ton istihraç rakamına ulaştığını, bu yıl ise bu hedefin 500 milyon ton olmasının hedeflendiğini, özellikle demir cevheri ve bakır kaynaklarının istihracında önümüzdeki yıllarda iki katına çıkılmasının beklendiğini ifade etti.
İran’da dış ticaret işlemlerine döviz tahsislerine kullanılan NIMA mekanizmasına ihracatçıların aktardığı döviz gelirleri ilgili de değerlendirmede bulunan Sarqeini, geçtiğimiz yıl maden ihracatçılarının NIMA sistemine 1,5 milyar dolar aktardığını, bu yıl ise 2 milyar dolar aktarmalarının beklendiğini ifade etti.

Kaynak: Tehran Times
https://www.tehrantimes.com/news/436703/Iran-to-maintain-metal-exports-despite-U-S-sanction