“İran 2 aya kadar Avrasya Ekonomik Birliğiyle Ticari İşbirliğini Başlatacaktır: 400 Milyar Dolarlık Kanala Bağlanma”

22 Eylül 2019

 “İran 2 aya kadar Avrasya Ekonomik Birliğiyle Ticari İşbirliğini Başlatacaktır: 400 Milyar Dolarlık Kanala Bağlanma”
 
İran Rusya KEK Eş Başkanı olan Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan sürekli İran’ın Avrasya Ekonomik Birliğine üyeliğinden bahsetse de İran Ticaret Geliştirme Kurumu Başkanı Hamit Zadbum bunu reddediyor.
 
Zadbum, İran ile Avrasya Birliği arasında Meclis tarafından da onaylanan Ticari İşbirliği Anlaşmasının yürürlüğe gireceğini bildirerek, “Sözkonusu anlaşma İran ve Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret anlaşmasının oluşturulması için bir ön hazırlık mahiyetinde olan 3 yıllık süresi olan geçici bir anlaşmadır. Bu süre uzatılabilir.” diye ifade etmiştir. Zadbum devamında “İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasındaki ticari ilişkilerin Aşil topuğu, mali kanallar ve mali işlemlerin yapılmasında karşılaşılan zorluklardır. Yaptırımlardan dolayı oluşan bu sorun her zaman İran’ın diğer ülkelerle ticareti yolunda büyük bir engel oluşturmaktadır.” diye ekledi.
 
İran-Rusya arasında 400 milyar dolar mali kapasitesiye sahip olacak şekilde oluşturulan SEPAM (Finansal Elektronik İletişim Sistemi) İran ile kuzey komşuları arasındaki ticareti kolaylaştıracaktır. Gelecekte Çin’in de bu sisteme taraf olması ihtimali mevcuttur.
 
Bahsekonu anlaşma kapsamında İran, Avrasya Ekonomik Birliği üyelerine 360 kalem üründe; Avrasya Ekonomik Birliği ise İran’a 502 kalemde taviz tanıyacaktır. El ve makine halıları, antep fıstığı, karides çeşitleri, portakal, limon, hurma gibi çeşitli meyveler, bisküvi, bazı polimer ürünleri, plastikler, sağlık ürünleri dahil İran’ın Avrasya Ekonomik Birliğine ihracat yapabileceği ürünlerde 175 kalemin gümrük tarifesi sıfıra düşürülecektir. Bu durum İran’ın rekabet kapasitesini güçlendirecektir. Halbuki İran karşı taraf için hiçbir ürünün tarifesini sıfıra düşürmeyecektir.
 
(Şark – 19/09/2019)