İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Erdebil’de Temel Atma Törenine Katıldı.

08 Ocak 2020

İran Cumhurbaşkanı Huccetül İslam Hasan Ruhani 01 Ocak 2020’de Erdebil’e ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanının günübirlik olan bu ziyaretine Kabinenin bazı üyeleri eşlik ettiler.
 
Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinde 20 bin 653 milyar Riyal (yaklaşık 491 milyon Dolar) değeri bulunan 93 inşaat projesi ve 4 bin 395 kişiye istihdam sağlayan 50 ekonomik projenin açılışı gerçekleşti.

Ziyaret sırasında İran Cumhurbaşkanı Ruhani 3 bin 318 milyar Riyal ( yaklaşık 79 milyon Dolar) değerinde olan 15 yol ve şehircilik projesinin açılışını gerçekleştirip, Sehra – Rezi, Erdebil- Serçem, Pars Abad- Serbend otoyol projelerinin temeli atıp,  Ulusal Eylem çerçevesinde tanımlanan 540 ev yapımı projesini 3 bin milyar Riyal (yaklaşık 71 milyon Dolar) bütçe ile başlatmıştır.
 
Ayrıca, sağlık ve tedavi alanında bin 820 milyar Riyal (yaklaşık 43 milyon Dolar) değeri olan 160 yataklı Şohedaye Pars Abad Moğan Hastanesi ve İmam Humeyni Travma ve Yanık Kazaları Merkezi olmak üzere 11 projenin açılış törenin gerçekleşip, 4 projenin temelini atıp, turizm ve kültürel miras alanında ise toplam 29 projenin açılışını gerçekleştirmiştir. Bunlardan bin 130 milyar Riyal (yaklaşık 27 milyon Dolar) değeri olan 8 projenin yatırımı özel sektör tarafından gerçekleşmiştir. Sözkonusu projelerin çoğu 2 yıl önce başlatılmıştı. 

Ruhani, açılışı gerçekleştirilen projelerin çok önemli olduğunu, sanayi alanında Erdebil’de önemli gelişmelerin gerçekleştiğini, örneğin Kamyon üretim şirketinin günlük 50 kamyon üretim kapasitesi ile çok önemli olduğunu, Erdebil’in maden sektöründe de büyük potansiyele sahip olduğunu, bu alanda Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığının maden istikşaf faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini ve Erdebil’in turizm alanındaki potansiyelini kullanarak işsizlik sorununu çözmesi gerektiğini belirtti.

Ruhani, İran ile Azerbaycan Cumhuriyeti ilişkilerinin uygun olmasının Erdebil’in gelişimine zemin sağladığını, 11. ve 12. hükümetlerin Azerbaycan Cumhuriyeti ile sıcak ilişkileri bulunduğunu, iki ülke arasında büyük ortak projelerin gerçekleştiğini,  Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ortak Sanayi Sitesi projesinin bu projelerin bir örneği olduğunu, İran’ın 13 komşu ülke ile uygun iletişimi bulunduğunu, bunun ise önemli bir altyapı olduğunu, hükümetlerin görevinin altyapıları geliştirmek olduğunu, yaptırım konjonktüründe bütün temel ürünleri bolca halka sunduklarını, ürünlerin fiyatının artmasına rağmen kıtlık, yoksulluk veya kupon sistemine (kota kısıtlaması getirmek) geçiş olmadığını, bunun ise büyük bir başarı olduğunu, yaptırım olmasıydı İran’ın sadece petrol satışından elde edebileceği paranın 60 milyar Dolar olabileceğini buna rağmen hükümetin boş oturmadığını, mevcut sorunların yükünün bir kısmının halk ve diğer kısmının da hükümet sırtında olduğunu, mevcut zor şartlarda ya bağımsızlık, demokrasi, İslamcılık, cumhuriyet, ulusal güvenlik ve ulusal çıkarları düşmana verip teslim olmaları veya bu kısa vadeli krizi geçirmeleri gerektiğini belirtip, ülkenin bağımsızlık ve değerlerini asla satmayı düşünmediklerinden kısa veya uzun vadeli sıkıntılar arasında birini seçmeleri gerektiğini ve kendilerinin kısa vadeli sıkıntılardan geçmeyi seçtiklerini ve Kuran-i Kerim ve İran tarihine dayanarak net olarak bu sıkıntıları da arkada bırakacaklarını söyledi. 

Ruhani, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Erdebil eyaletinin çeşitli alanlardaki büyük potansiyeline değinerek Erdebil’in sınır eyaleti olmasının da önemli bir fırsat olarak tanımlayıp, önceki hükümet döneminde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile çok sayıda toplantı gerçekleştirerek ticari ilişkilerin gelişmesini sağladıklarını, ayrıca şuan Hazar bölgesinde önemli bir noktada petrol istikşaf faaliyetlerinde işbirliği yapmakta olduklarını, Reşt- Astara demiryolu projesinin de Tahran ile Bakü ilişkilerini geliştirebileceğini, projenin ortak olarak 1 milyar Dolar bütçe ile yürürlükte olduğunu, transit bakımından her iki tarafa avantaj sağlayacağını, kendisinin günübirlik ziyaretinde 51 bin milyar Tümen (yaklaşık 12 milyar Dolar) değerinde olan inşaat ve ekonomik projelerin açılışı gerçekleştiğini ve 19 bin milyar Tümen (yaklaşık 4.5 milyar Dolar) değeri bulunan çeşitli projelerin de temeli atıldığını ifade etti.

Kaynak: https://www.irna.ir/news/83617099/%D8%BD8%AF