İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri -10/06/2019

10 Haziran 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri -10/06/2019
 

  • Raja Demiryolları Şirketi Genel Müdürü Muhammed Racabi, Tahran-Ankara tren biletinin fiyatının 43 Euro olduğuna dikkat çekerek, giderleri düşürerek fiyatı yolcular için uygun bir seviyeye getirmeye çalıştıklarını bildirdi.” 
 
  • -“Van şehri İranlılardan dolup taştı: İranlı turistler Türkiye’nin Van Şehrine akın etti.” (Haft-e Sobh)
Van Valisi Emin Bilmez, İranlı turistlerin Ramazan Bayramı nedeniyle Van’a akın etmesi hakkında Anadolu Haber ajansına verdiği mülakata, otellerin dolmasından dolayı devlet misafirhaneleri ile öğrenci yurtlarını İranlı turistler için açtıklarını bildirdi.   
  • “MGYK Sekreteri Japonya Başbakanının Tahran ziyareti konusunda tutum bildirdi.”
 
MGYK Sekreteri Keyvan Hüsrevi Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Tahran ziyaretiyle ilgili olarak, 5 Haziran günü kendi Twitter hesabından “Uluslararası toplumun kabul ettiği ve vurguladığı ilkelerden olan “ABD’nin KOEP’e geri dönmesi ve İran’ın uğradığı zararlarının karşılanması” ile “Washington’un İran aleyhine 'extra territorial' yaptırımlarının kaldırılması” için çaba gösterilmesi, Japonya Başbakanının Tahran ziyaretinin başarısı için bir güvence olabilir.” Mesajını paylaştı.
 
  • “Hollanda, INSTEX’e katılmayı öngörmektedir.” (Aftab-e Yezd)
 
Hollanda Hükümeti bu ülke parlamentosunun AB’nin ABD’nin İran aleyhine yaptırımlarıyla mücadele yönündeki girişimlerine ilişkin sorularına cevaben yasama organı başkanlarına hitaben yazdığı mektupta, INSTEX’i destekleyerek, INSTEX’e katılmayı ve bu mekanizmada yatırım yapmayı planladığını bildirdi.  
 
  • “Almanya Dışişleri Bakanının İran ziyaretiyle eş zamanlı olarak INSTEX’in Alman Yöneticisi Per Fischer de İranlı muhatabıyla görüşmek ve INSTEX’in uygulanmasına ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere Tahran’a gelecek.” (Aftab-e Yezd)
 
  • “ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlarına İran’ın petrokimya sanayisindeki müdürlerinin tepkisi” (Cumhuri İslami)

 
Petrokimya Sanayisi Milli Şirketi Genel Müdürü Behzat Muhamedi petrokimya yaptırımları hakkında, “Bizce petrokimya sanayisine yönelik yaptırım uygulanmaz ve dayanaklığı yüksektir. Ancak her bir gelişme için hazırlıklı olmamız gerekir. Petrokimya ürünlerinin satışı petrolün satışına göre farklı koşullara sahiptir. Örneğin petrol gibi belli ihracat başlangıç noktaları ve izi takıp edilebilen büyük tankerleri yoktur. Petrokimya alanında en az 350 ürün ile yüzlerce müşteri ve onlarca ihracat destinasyonu mevcuttur. Bu nedenle esnekliği çok yüksektir ve ürün ve müşteri çeşitliğinden dolayı yaptırım kabul edemez bir sanayidir.” dedi.
 
Ayrıca bu konuyla ilgili Petrokimya Sanayisi Milli Şirketi Eski Genel Müdürü Abbas Şeri Mukaddam , “İran’ın petrokimya ürünleri tespit edilebilir ürünler değildir. Ancak bu ürünleri alan şirketler casuslar tarafından tespit edilebilir. ABD, İran’da petrokimya ürünleri ihracat eden en büyük Holding’in Fars Körfezi Holding olduğunu ancak casuslar yoluyla öğrenmiştir.” dedi.