İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 24/01/2019

24 Ocak 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri 24/01/2019

 

  • “Urumiye’de İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Kurulacak”  – Asriran   / M.M.
Konuya ilişkin olarak Urumiye Ticaret Ataşeliğimizce Urumiye Ticaret Odası Halkla İlişkiler Birimi yetkilisi Ali Gayur ileyapılan görüşmede halihazırda Tebriz’de faaliyet gösteren İran- Türkiye Ortak Ticaret Odası’nın, Nisan 2019 tarihindeüyeler arasında yapılacak olan oylamadakabul edilmesi durumunda Urumiye'de faaliyetine devam etmesinin öngörüldüğü ifade edilmiştir.
  • “Hükümetin araba üretimindeki varlığı sona erecektir.” – Ettelaat
22 Ocak 2019 tarihinde Meclis’te onaylanan karara göre, hükümet sözkonusu kararın yürürlüğe geçmesinden itibaren 3 yıl zarfında Anayasa’nın 44. Maddesinin genel politikaları ve milli iş üretimi genel politikaları doğrultusunda otomotiv sanayisindeki görevine son vermek amacıyla rekabetçilik için uygun zemini oluşturmakla yükümlü kılınmıştır.
 
  • “Merkez Bankası Başkanı: Döviz geliri olmayan ithalat döviz piyasasının dengesini bozar.” – İSNA
22 Ocak 2019 tarihinde IRIB’de yayınlanan bir televizyon programına mülakat veren Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati: “Düşmanın ekonomik saldırılarını etkisiz hale getirerek ekonomik istikrara doğru gidiyoruz. Döviz transferi olmadan ithalat yapılması serbest piyasaya baskı yapar ve bu konuda dengesizliğe sebep olur. İhracatın da döviz geliri olması lazım, aksi taktirde ülkeden sermaye çıkış anlamına gelir. İçinde bulunduğumuz koşullarda yaptırımı ekonomik büyümeye çevirmek stratejik bir hedeftir. Benim anladığım Avrupa Birliği’nin SPV’ye ilişkin bazı şeyler yapma niyetinde olduklarıdır. Tabii biz de kendi programlarımızı devam ederek Çin, Güney Kore, Türkiye, Hindistan ve Rusya ile döviz aktarımı ortamları açtık. Halihazırda ülkemizin petrol satışı 1 milyon varilin üstündedir, tabii ki biz başka yollardan da petrol satışını attırmak istiyoruz. Milli paradan sıfırların silinmesinin asıl nedenlerinden birisi demir paraların üzerinde yazılan rakamdan değerinin daha fazla olmasıdır.”/ A.S
 
  • “Petrol Bakanı Zangane: Petrolü istediğiniz şekilde borsaya sunarız” – İran Gazetesi
Yerel Şirketler ile petrol anlaşmalarının imzalanması töreni marjında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petrol Bakanı Bijan Zangane, Meclis Milletvekili Nasrallah Pejmanfar’in petrol bakanının petrolün borsada satılmasına karşı olduğuna dair beyanatına gösterdiği tepkide, Pejmanfar’a borsa sunumunu, istedikleri şekilde düzeltmeleri için kendilerine vereceğini ve onların istediği şekilde sunun yapılacağını söylediğini belirtti./ M.M.
 
  • “Meclis’te Yaptırım Karşıtı Komite Kurulmuştur.”- IRNA
Meclis Ekonomi Komisyonu Başkanı Muhammed Rıza Pur İbrahimi: “ABD’nin İran’ın petrol satışını düşürme yönündeki çabaları dikkate alınarak, Yaptırımları devre dışı etmek amacıyla, Meclis’te Yaptırım Karşıtı Komitesi kurulmuştur ve bu komitede petrol ihracatımız aleyhine uygulanan yaptırımların devre dışı etme yöntemleri incelenmektedir.” dedi.
 
  • “Yerel Şirketlerle Petrol alanında 1 milyar dolar değerinde sözleşme imzalandı.” - Şark Gazetesi
ABD tarafından tek taraflı yaptırımların uygulanması ardından Total ve benzeri büyük petrol şirketlerinin İran’ı terk etmeleri ardından Petrol Bakanlığı İran petrol üretim düzeyinin korunması ve arttırılması amacıyla yerel şirketlerle anlaşma imzaladı. Sözkonusu anlaşmalarda petrol sanayinin yenilenmesi ve geliştirilmesi yer almaktadır. 9 yerel şirketle imzalanan bahsekonu sözleşmenin değeri 1 milyar dolar olduğu bildirilmiştir ve gelecek 3 yılda İran petrol gelirinin 20 milyar dolar arttırılmasını sağlayacaktır. /M.A
 
  • İran Biotech Geliştirme Merkezi: “30 yeni biyolojik ilaç geliştirildi. Dünyada halen 146 biyolojik ilaç var. İran’da bulunan biyolojik ilaç sayısı ise 20.”
 
  • İran Çelik Üreticileri Birliği Başkanı: “İran’ın 9 Aylık Çelik İhracatı 24 milyon ton oldu.”
 
  • Petrol Bakanı Zanganeh: “Abadan’da çok hafif ve tatlı petrol yatakları keşfedildi.”