İran Ticaret ve Ekonomi Haberleri – 18/02/2019

18 Şubat 2019

İran Ticaret ve Ekonomi Haberleri – 18/02/2019

 

  • “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye, SPV’ye katılmaya hazırdır.” (Aftab-e Yezd)
  
  •  “Artık sevmediğimiz şehir: Artık orada alışverişi unutmamız gereken İstanbul’un hâlihazırdaki durumu” (Haft-e Sobh)
Haft-e Sobh Gazetesinin 17 Şubat tarihindeki nüshasında Kuroş Tabari imzasıyla yayınlanan köşe yazısında Türkiye’deki enflasyon nedeniyle İstanbul’un artık eski İstanbul olmadığı, eskisi gibi alışveriş için uygun olmadığı, cep telefonu kartı, yiyecek, giysi, taksi parası gibi örnekler getirilerek ve eski ve yeni fiyatların kıyaslanarak fiyatların eskiye göre fazlasıyla arttığı kaydedilmektedir.
 
  • “Dün yine Devrim Uzlaştırma Konseyi, Financial Action Task Force konusunda bir sonuca varmadı.”   (Aftab-e Yezd)
Dün (16 Şubat) yine FATF, DUK Toplantısında ele alındı. FATF muhaliflerinin Kum Dini Medresesinde düzenledikleri protesto gösterisi ile DUK üyelerine gönderilen tehdit mesajlarının devam etmesi, DUK atmosferini etkisi altına aldı. Dün DUK toplantısında FATF muhaliflerinin bir önceki toplantıya kıyasla arttığı gözlendi. Dün toplantıda yine muhaliflerle muvafıklar konuştu, yine de nihai kararın alınması için zaman kalmadı ve kararın alınması gelecek hafta yapılacak toplantıya ertelendi.
 
  • “Muhsin Rezayi: CFT ve Palermo’yla ilgili talepler hakkında kuşkuluyuz.” (Etemad)
Genç Muhabirler Kulübüne demeç veren DUK Sekreteri Muhsin Rezayi: “Avrupalıların kurduğu mali kanal aslında bir mali kanal değildir. Bir ürün kanalıdır. Petrolümüz satılacak, paramız da onlarda olan bir fona gidecek; karşılığında onlar bize ilaç, tarım ürünleri ve gıda verecek. Batılıların dürüst olmamaları ve kendi isteklerini bize dayatmalarından bizim kendi paramızı da bize vermek istemediklerini anlıyoruz. Sonra gelin bizimle işbirliği yapın diyorlar. İşte bunun için CFT ve Palermo’yla ilgili taleplere kuşkuluyuz diyoruz.”
 
  • “Milletvekilleri 1398 Yılı Bütçe Tasarısı’nın genel hatlarını onayladı.” (Aftab-e Yezd)
 
  •  “Güney Afrika’nın eski Tahran Büyükelçisi tutuklandı” (Arman-e Emrooz)
Güney Afrika Polisi, bu ülkenin eski Tahran Büyükelçisi Yusef Saluci’nin MTN Şirketinden sözkonusu şirketin Tahran’da faaliyet yapabilmesine yardımcı olmak için 100 bin dolar değerinde bir rüşvet alması ve İran’da 15 yıllık bir çalışma iznine sahip olmak için yapılan ihalede sözkonusu şirketin Turkcell’i geçmesi ve kazanmasına sağlaması suçlarından tutuklandığını bildirdi. Turkcell daha önce Washington’un bir mahkemesinde MTN’i İran’a rüşvet verdiğine dair şikâyet etmişti.
 
  • “Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangane Güney Pars 11. Etabının Geliştirilmesi Anlaşmasının % 81’inin resmi olarak Çin CNPC Şirketine devredilmesine rağmen bu şirketin bu projenin geliştirilmesi için hiçbir girişimde bulunmadığını bildirdi.”   (Aftab-e Yezd)
 
  • “Hindistan’ın İran’dan petrol alışı Ocak ayında %45 azalma kaydederek, günde 270 bin 500 varile düştü.  (Aftab-e Yezd)
 
  • “Bakanlar Kurulu kararıyla daha önce yasak olan 100 kalem ürünün ithalatı sınır ticareti kapsamında serbest oldu. (Asriran)  –M.M.
 
  • “IKBY İran’a petrol ihracatını durdurdu.”

IKBY Tabii Kaynaklar Bakanlığı 15 Şubat günü yayınladığı bildiride IKBY Gümrük Genel Müdürlüklerine hitaben İran’a petrol ve petrol ürünlerinin ihracatını durdurulmasını içeren bir uyarı yazısı göndermiştir. Anılan yazı IKBY gümrük kapğıları tarafından da onaylanmıştır. IKBY Tahran Temsilcisi Nazım Dabbag ise anılan uygulamanın geçici olduğunu açıkladı.