İran ve Suriye Arasında Otomobil Üretim Anlaşması İmzalandı

09 Mart 2021

Suriye Sanayi Bakanı Ziyad Sabağ yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Bilim ve Teknoloji İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Sorena Settari ile, Tahran ve Şam arasında Suriye’de otomobil üretimi yapılmasına yönelik bir anlaşma imzaladıklarını ifade etmiştir.

Sabağ anılan anlaşmanın ülkesinin kriz sonrası ekonomik ve sanayi alanında gelişmesi için önemli olacağını belirterek, toplantıda İran-Suriye otomobil üretim fabrikasını (SIAMCO) açılışı için anlaşmanın sağlandığını ifade etmiştir.

Sabağ toplantıda ayrıca iki ülke arasındaki ortak kredi hattı ve durdurulan projelerin yeniden faaliyete geçilmesine vurgu yapıldığını belirtmiştir.

SIAMCO yönetim kurulu üyelerinden Asad Verde, otomobil üretiminin başlatılması halinde Suriye’de otomobil fiyatlarının iki ay içerisinde düşeceğini ifade etmiştir.

SIAMCO 2007 yılında Şam Sanayi sitesi Adra’da tesis edilmiş ve Şam isimli aracı piyasaya sunmuş, ancak 2019 yılında yedek parça ithalatının durması sonucunda faaliyetlerini durdurmuştur.

Ayrıca, Suriye’nin 2011 yılından itibaren otomobil ithalatını durdurduğu ve sadece yedek parka ithalatına izin verdiği haberde belirtilmiştir.

Kaynak: IRNA Haber Ajansı, 3 Mart 2021