İran’da Banka Kredi Derecelendirme Sistemi Semat Yürürlüğe Girdi

20 Mayıs 2021

İran Merkez Bankası Yeni Teknolojiler Muavini Mehran Muharremiyan, şahıslara verilen banka kredilerin SEMAT adlı sistem üzerinden gerçekleştiğini ve bu sistemin önceki taahhütlere uygun davranan kişiler için kredi alma sürecini basitleştireceğini açıklamıştır.

Muharremiyan SEMAT sisteminin ana hedeflerinden birinin verilen banka kredilerinin miktar ve kalite denetimi olduğunu ifade ederek ayrıca bu sistem üzerinden her şahsın önceden aldığı kredilerin geri ödeme davranışını ele alarak bu şekilde kişilere kredi tahsil edilip edilmediğine karar verildiğini açıklamıştır.

Muharremiyan SEMAT Sisteminin 2 sene önce kurulduğunu ve zamanla sistem hatalarının da giderilmesi neticesinde tüm bankaların anılan sistemi kullanma zorunda olduklarını açıklayarak şimdiye kadar 149,5 milyon kredinin anılan sistem üzerinden verildiğini ayrıca 2 milyar adet taksitin SEMAT sistemi üzerinden ödendiğini ve 110 milyon kredinin de anılan sistem üzerinden tasfiye edildiğini belirtmiştir.

Mehran Muharremiyan devamla, SEMAT Sisteminin kapsamlı bir kredi ve yükümlülükler veri tabanı olarak ilgili bilgileri topladığını ve bankacılık ağı arasında paylaştığını ve kişilerin banka işlemlerini tek pencere olarak bu sistemin üzerinden yapıldığını ayrıca şahısların çek, doğrulama ve kredi işlemlerine ilişkin süreçlerin kolaylaşmasına yardımcı olduğunu açıklamıştır.

Merkez Bankasının açıklamasına göre SEMAT sisteminin kurulması ile aşağıdaki kazanımlara ulaşılması amaçlanmıştır:

  • Banka müşterilerinin kredi durumlarının tespiti,
  • Banka müşterilerinin kredi derecelendirmelerinin daha doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi,
  • Bankacılık sisteminin krediler alanında entegrasyonu,
  • Veri tabanlarında yer alan bilgilerin kalitesinin artırılması.

Söz konusu Sistemden bankaların, kredi kurumlarının ve izinli gerçek ve tüzel kişilerin faydalanabileceği aktarılmıştır.

Kaynak: IRNA Haber Ajansı, ISNA Haber Ajansı, 19 Mayıs 2021