İran’da Hayvan Yemindeki Resmi Kurdan Döviz Tahsisi Uygulaması Sonlandırıldı

21 Haziran 2020

İran Yem Sanayicileri Derneği Başkanı Majid Movafeq Qadirly, hükümetin hayvan yemi hazırlamak için kullanılan hayvan yemi ön karışımlarının (vitaminler, mineraller, eser elementler ve diğer besin katkıları) ithalatı için sübvansiyonlu kurdan döviz tahsisine son verdiğini ve bu ürünlerin ithalatı için NİMA kurunun kullanılacağını açıkladı.

Qadirly devamla, mısır, arpa ve soya küspesi ithalatçılarının 42.000 IRR=1 ABD doları üzerinden sübvansiyonlu döviz almaya devam edeceğini bildirdi.

Hükümetin yaptığı düzenleme sonrasında hayvan yemi fiyatları piyasada iki katına çıktı. Piyasada halen bir kg mısır 0,12$; arpa 0,1$; soya fasülyesi ise 0,27$’dan işlem görüyor.

İran’da yılda yaklaşık 1,8 milyon tonluk hayvan yemi üretiminde kullanılacak olan hammadde ithalatı gerçekleştiriliyor. Piyasada ise toplam 2,2 milyon tonluk hayvan yemi talebi bulunuyor. Yaptırımlar nedeniyle lojistikte karşılaşılan sorunlar da piyasayı bozucu etkide bulunuyor. Halen İran gümrüklerinde 2,25 milyon tonluk hayvan yeminin gümrük işlemleri için beklediği belirtiliyor.

Kaynak: Financial Tribune, 19/06/2020