İran’da Sübvansiyonlu Kurdan 6,2 Milyar Dolarlık İthalat Yapıldı.

01 Kasım 2020

İran’da bu yılın ilk 7 ayında sübvansiyonlu kurdan 6,2 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Ülkede sübvansiyonlu ürünlerin ve bu ithalatı yapacak firmaların belirlenmesi, Ticaret, Sanayi ve Madenler Bakanlığı’nın elinde bulunuyor. Bu yıl için toplam 8 milyar dolarlık sübvansiyonlu kur tahsisi yapılmıştı.

Sübvansiyonlu kurdan ithal edilen ürünler arasında mısır, yağlı tohumlar, ham yemeklik yağ, soya, arpa ve buğday, 1,5 milyar dolarlık ilaç, 1 milyar dolarlık da tıbbi cihaz bulunuyor. Bu ürünlerin toplam sübvansiyonlu ithalatta aldığı miktar 5,5 milyar dolara ulaşıyor.
İran Merkez Bankasının son istatistiklerine göre bu yılın ilk yedi ayında, 1,624 milyar dolarlık mısır, 777 milyon dolarlık yağlı tohum, 260 milyon dolarlık arpa, 778 milyon dolarlık hamm yemeklik yağ, 638 milyon dolarlık soya, 330 milyon dolarlık buğday, 40 milyon dolarlık gübre, 30 milyon dolarlık kağıt, 615 milyon dolarlık tıbbi cihaz, 137 milyon dolarlık diğer kodlu mal ithalatı sübvansiyonlu kur ile gerçekleştirilmiştir.

Müşavirlik Notu: İran’da sübvansiyonlu kurdan ithalat için tahsis edilen para sık sık tartışma konusu oluyor. İran Merkez Bankası Başkanı sübvansiyonlu kura karşı olduğunu açıklamıştı. Halen ülkede resmi kur 1 ABD doları=42.000 IRR iken, serbest piyasada 1 ABD Doları=280.000 IRR olarak işlem görüyor. Savunanları bu kuru ülkede zaten %40’lar seviyesinde olan enflasyonun kontrol altında tutulması, özellikle gelir durumu düşük kişilerin tüketim malzemelerinin ucuz olması açısından önemli olduğunu ifade ederken, karşı çıkanlar ise kayırmacılık, yolsuzluk, bu kurdan ithal edilen ürünlerin bir şekilde serbest kurdan ülke dışına çıkarılması gibi nedenlerle kaldırılmasını savunuyor.

Kaynak: Financial Tribune, 30/10/2020