İran'da Tüm Ticari Yetkiler, Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı’na devredildi

28 Temmuz 2019

İran'da Tüm Ticari Yetkiler, Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı’na devredildi​

İran’da hem iç hem dış ticaret konularında hangi Bakanlığın yetkili olduğuna dair tartışmalar uzun süredir devam etmektedir.
 
Konu ile ilgili olarak, İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı Bakan Vekili Müderris Hiyabani’nin, 27 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı basın toplantısında İran Tarım Seferberliği Bakanlığı'na 2012 yılında ticaretle ilgili verilen tüm yetki ve görevlerin iki yıl boyunca iptal edildiğini ve yeniden Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı'na verildiğini belirttiği öğrenilmiştir.
 
Buna göre, Tarım Seferberliği Bakanlığı’nın ticaret konusundaki yetkilerinin, Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı’na devredilmesi sonucunda ticaret alanında yeni bir yapı ortaya çıktığı, anılan yapıda, Hükümet’in ticari politika yapma işlevi de dahil olmak üzere iç ve dış ticaret ile ilgili tüm konular Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanlığı çatısı altında Bakan Vekili’ne bağlanmıştır. Bu kapsamda, iç ticaretteki başlıca görevler piyasa düzenleme mekanizmalarının oluşturulması ve temel malların tedarik edilmesi olarak tanımlanırken, dış ticarette ise ihracata yönelik daha geniş bir perspektif benimsenmesi ve ticarete bağlı döviz politikaları izlenmesi öncelik kazanmıştır. Yeni yapıya göre adı geçen Bakanlığın ticaret konusunda tek yetkili Bakanlık olduğu ortaya çıkmaktadır.