İran’ın En Büyük İkinci Artemia Yetiştirme Çiftliği Batı Azerbaycan Da Faaliyete Geçti

07 Ocak 2021

Batı Azerbaycan Eyaleti Deniz Ürünleri Kurumu Genel Müdürü Mohammad Bager Goreyşi ve İran Tarım Cihat Bakanı Mahmud Hoccati nin de katıldığı video konferans toplantısında, 25 hektar alanda kurulan ve İran’ın kuzeybatısındaki en büyük artemia yetiştirme çiftliği olan Miandoab Artemia’nın açılışı yapılmıştır.

Anılan tesisin 30 milyar Riyal sermaye ile madde 27 ve yap işlet devret yöntemi ile yatırımcıya teslim edildiği ve yıllık 2 bin ton biomis artemia ve 200 ton sist artemia üretilmesinin öngörüldüğü ifade edilerek her kilo sist artemianın 50-100 ABD Doları ve her kilo biomis artemianın 15-20 ABD Doları değerinde olduğu ifade edilmiştir.

Batı Azerbaycan Eyaleti Deniz Ürünleri Kurumu Genel Müdürü Mohammad Bager Goreyşi, Eyalet genelinde 420 deniz ürünleri yetiştirme merkezinin olduğunu ve yıllık 16 bin ton deniz ürününün yetiştirildiğini açıklamıştır.
Artemianın deniz ürünleri için yem olarak kullanıldığı ve çeşitli vitaminler, protein yağ ve hidrat bakımından zengin olduğu ifade edilmiştir. Her artimiya nın 2 hafta içerisinde yetiştiği ve 2 ay ömrünün olduğu ayrıca 10 aşamada 2.500 adet artemia yumurtası ürettiği bildirilmiştir. Ayrıca, artemiaların kapsül üretiminde (aşılarda, ilaçlarda, asit amineler de, vitaminler de) deniz ürünlerinin yemlerinde ve insani protein takviyelerinde kullanıldığı aktarılmıştır.

Kaynak IRNA Haber Ajansı 6 Ocak 2021