İran’ın İhracat Sepetindeki Ürün Çeşitliliği ve İhracat Pazar Çeşitliliğindeki Zayıflığı Sürüyor.

02 Temmuz 2019

İran’ın İhracat Sepetindeki Ürün Çeşitliliği ve İhracat Pazar Çeşitliliğindeki Zayıflığı Sürüyor.

İran’nın Ticaret Geliştirme Kurumu’nun Petrol Dışı İhracata İlişkin Yayınladığı Raporuna göre, 2018 yılındaki sektörel ihracat rakamları aşağıdadır.

  • Petrokimya ürünleri - 14 milyar dolar
  • Metal ürünleri - 6,8 milyar dolar
  • Çelik ürünleri - 3.7 milyar dolar
  • Gaz kondensatörleri - 5 milyar dolar

Toplamda, bu kalemler 2018'de ülkedeki petrol dışı ihracat sepetinin% 59'unu kapsamaktadır. 2018 yılında diğer ihracat kalemlerinin (küçük ve orta ölçekli sanayi olan KOBİ’ler, tarım ürünleri, halılar ve el sanatları) payı, ülkenin ihracat sepetinin %41'inden daha azdır.
Başka bir deyişle, ülkenin ihracat sepetine eklenen ürünlerde, devlet destekli projelerin payının oldukça büyük olduğu görülmektedir.
Öte yandan, sanayi bölgelerdeki küçük ve orta ölçekli sanayilerin ihracat payının 4 milyar dolar civarında olduğu belirtilmiştir.
Ayrıca, bilgi tabanlı ve yüksek teknoloji  ürünlerinin ihracatı yaklaşık 2 milyar dolar olarak açıklanmıştır.
İran’ın ihracat pazarları incelendiğinde ise, Pazar çeşitliliğinin de zayıf olduğu görülmektedir. İran’nın 2018 yılı ihracat konusunda hedef ülkeler listesindeki ilk 20 ülkeye yapılan ihracat rakamlarına bakıldığında, 40 milyar dolarlık bir payla, petrol dışı ihracatın %91’ini oluşturmaktadır. Sözkonusu ihracattaki 15 komşu ülkenin payı, 24 milyar dolara tekabül eden %56 olarak kayıtlara geçmektedir.