İran'ın Meyve ve Et İthalatı Hakkında Aldığı Yeni Kararlar

30 Aralık 2019

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının 2018 yılında yeniden başlamasının ardından İran tarafından elindeki kısıtlı döviz kaynaklarını etkili kullanmak amacıyla dış ticaret rejiminde sıklıkla düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede;
 

Geçtiğimiz yıl içinde İran’da et fiyatlarının hızlı yükselişinin de etkisi ile İran Hükümeti tarafından daha önce yalnızca dört ülkeden kırmızı et ithalatına izin verilen düzenlemede esneklik sağlanmış, ülkemizden de kırmızı et ithalatına imkan sağlayan bir düzenleme hayata geçirilmiştir. Bunun sonucunda ülkemizin adıgeçen sektörde net ithalatçı olmasına rağmen İran’daki fiyat artışından dolayı İran’a yapılan ihracatta avantajlı fiyatlar sunabildiği görülmüştür. Firmalarımızca Müşavirliğimize İran’a kırmızı et ihracatı yapmak için talepler de ulaşmıştır. Adıgeçen sektörün yaptırımlar kapsamında olmaması da firmalarımızı İran’a ihracat yapmada cesaretlendirmiştir.

İran İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan istatistiklerde ise, Mart 2018-2019 döneminde ülkede 895 bin ton kırmızı et üretildiği, 160 bin ton ise ithal edildiği görülmektedir. Mart 2019’da başlayan İran yılında üretim rakamları dalgalı bir seyir izlese de, ülkedeki kırmızı et fiyatlarının içinde bulunulan dönemde göreli bir istikrar kazandığı ve ulaştığı en yüksek rakam olan 13-15 $/kg rakamlarından 7-8 $/kg rakamlarına gerilediği gözlenmektedir. Bu itibarla, firmalarımızın İran’a et ihracatına ilişkin ilgilerini azaltacağı ve ülkeye yapılacak kırmızı et ithalatında daha rekabetçi fiyatlar sunan ülkelerin öne çıkacağı öngörülmektedir.
 
Son olarak, İran’da halen düzenlenmekte olan Iran International Meat Exhibition-Iran Meatex 2019 Fuarı kapsamında İran Hayvan Yetiştiriciliği Örgütü tarafından yapılan açıklama doğrultusunda basına yansıyan haberlerde, ülkede tüketilen kırmızı etin %90’ının ülke içinde üretildiğini, geri kalanının ise ithal edildiğini, bu yıl üretim rakamlarının geçtiğimiz yıla nazaran daha iyi durumda olmasından dolayı kırmızı et ithaline gerek kalmamasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, Financial Tribune gazetesinde yer alan habere göre (bağlantı adresi: https://bit.ly/2LUh35e), İran Hükümeti’nin aldığı karar doğrultusunda 8 Aralık 2019 tarihinden itibaren 19 Mart 2020 tarihine kadar muz, mango ve ananas ithalatının yapılabilmesi için elma ihracatının yapılmasının gerektiği ve elma ihracat bedelinin belirtilen ürünlerin ithalatında kullanılabileceği belirtilmiştir.