İran’ın Yurtdışındaki Döviz Gelirlerini Kullanabilme Çabaları Artıyor

19 Ekim 2020

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Hatipzade İran’ın Çin Halk Cumhuriyetinde kısıtlı durumda olan parasının bulunmadığını, Japonya’da bulunann varlıklarının da serbest bırakılması için girişimlerin müzakerelerin sürdüğünü ifade etti.
 
İran’ın Irak’ta bulunan varlıkları da ABD yaptırımları nedeniyle kullanımı kısıtlı durumda. Geçtiğimiz hafta içinde İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnaser Himmeti Irak’a bir ziyaret gerçekleştirerek bahsekonu varlıkların İran tarafından kullanımının serbest bırakılması için girişimlerde bulunmuştu. Merkez Başkanı Himmeti yaptığı açıklamada, Irak’taki İran varlıklarının temel mallar ve ilaçta kullanımının önünde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtmişti.
 
Müşavirlik Notu: İran’ın uluslararası finansal sistemden yalıtılmış olması nedeniyle ülke dışına ihraç ettiği malların ülkeye getirilmesinde önemli sıkıntılar bulunuyor. Özellikle petrol ve doğalgaz gelirlerinin millileştirilememesinden kaynaklı olarak Japonya, G.Kore, Çin, vb. ülkelerde İran’ın ihracat geliri bulunmasına rağmen bahsekonu paralar yalnızca yaptırım kapsamında olmayan ürünlerin ithalatında kullanılıyor.
 
Kaynak: BBC Farsça, 10/10/2020