LNG’de Arz Fazlası ve Düşük Fiyatlar 2020’de Devam Edecek

08 Ocak 2020


Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel LNG üretimi 2019'da arttı ve 2020'de bu arz fazlası nedeniyle fiyatların düşük kalmaya devam edeceği öngörülüyor.

LNG Edge’e göre, LNG ihracat rakamları 314,9 milyon tondan 355 milyona ulaştı. Bu artış, LNG üretimi geçimişindeki en büyük artış oldu.
2017 ve 2018 yıllarında üretim artışını Doğu Asya, özellikle Çin emerken, 2019 yılında üreitm artışının Avrupa tarafından emildiği görüldü.

Katar, LNG Edge verilerine göre 77.4 milyon ton LNG üreterek ilk sırada yer aldı. Avustralya üretimini 8 milyon artırarak 76.1 milyon ton üretim gerçekleştirdi.
Toplamda 2019 yılında gerçekleşen 40 milyon tonluk artışın 33 milyon tonu Avıstralya, Rusya ve ABD’den geldi.

ABD’nin üretimi bir önceki yıla göre 15 milyon ton artarak 35.6 milyon ton oldu. ABD’nin 2020’de 57 milyon ton üretim yapması bekleniyor.
Cezayir ve Mısır da üretimlerini 2 milyon ton artırdılar. Mısır’ın 3,5 milyon ton üretim yapması bekleniyor.

Malezya ve Papua Yeni Gine’nin 2018 yılında deprem nedeniyle azalan üretimleri de 2019 yılında artmış durumda.

Rapora göre Avrupa pazarının 2019 yılında LNG ithalatı 76 milyon ton oldu. LNG pazarındaki arz fazlasını Avrupa pazarı emdi. Avrupa 2018 yılında dünya LNG üretiminin %13’ünü tüketirken, 2019 yılında bu oran %21 oldu. Katar, başta İngiltere olmak üzere Avrupa pazarına en fazla LNG sağlayan ülke olmak için oldukça iddialı girişimler yaptı.

Doğu Asya’da Japonya ve G.Kore’nin LNG ithalatı talebi 2019’da düştü. Japonya, ÇHC, G.Kore ve Taivan’ın ithalatı toplamda 196,5 milyon ton ve bu bölge hala dünyadaki en büyük LNG ithalatçısı.

Güney Asya’da Pakistan ve Bangladeş’in LNG talebi 2019 yılında toplam 12 milyon ton oldu.

Kaynak: TradeArabia News Service


Müşavirlik Değerlendirmesi:
İran boru hatları vasıtasıyla doğalgazını Avrupa pazarına da ihraç etmek istemesine rağmen bu hususta iki büyük sorunla karşı karşıyadır. Birincisi, geleneksel olarak, Rusya bu pazara egemen olduğundan dolayı İran, Avrupa'ya gaz tedarikinde Rusya gibi büyük bir rol oynamayı kuzey komşununun baskısından da çekindiği için ümit etmemektedir. İkincisi, İran gazını boru hattı ile Avrupa'ya ihraç etmek için İran'ın Türkiye dahil birkaç ülke üzerinden transit geçişi sağlaması gerekmektedir. İran’ın ekonomisi üzerinde belirgin bir etkide bulunabilecek böyle bir konuda Türkiye’ye büyük bir koz vermeyeceği değerlendirilmektedir. Bu noktada İran’ın sabit boru hatları yerine LNG’ye odaklanmaya çalışacağı, bu sayede enerji zengini veya siyasi rakibi addettiği komşuları yerine uluslararası pazara doğalgaz satışı gerçekleştirebileceği,  bunu başaramaması durumunda ise Rusya ile çatışmak yerine ise enerji açlığının hat safhada olduğu Güneydoğu Asya’yı hedefleyeceği görülmektedir. İran’ın bu noktada denizden boru hatları ile Pakistan’ı by-pass ederek Hindistan’a doğalgaz satmayı deneyebileceği düşünülmektedir. Buradaki en önemli sıkıntının Hindistan’ın ABD ve İsrail ile ilişkilerinin derinliğinin projeyi engelleme ihtimalinin olmasıdır. Pakistan’ın ise ekonomik hacminin küçüklüğü nedeniyle İran doğalgaz ihracatı için istenen etkiyi yapamayacağı görülmektedir. Altkıtada ABD’nin Hindistan’a, ÇHC’nin ise Pakistan’a dayanan eksen ve etki oluşturma girişimlerinde Pakistan ile inşa edilecek boru hattının ÇHC’ye doğalgaz ihracatında da önemli olacağı öngörülmesine rağmen, boru hattının Pakistan ayağının yapılmadığı görülmektedir.

İran’ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında ABD yaptırımlarından dolayı kapasite geliştiremediği ve uluslararası alanda LNG pazarında etkisinin olmadığı görülmektedir. İran’ın en büyük doğalgaz sahası olan Güney Pars’ı İran’la paylaşan Katar’ın LNG sayesinde petrole bağımlılığını önemli oranda azalttığı, hatta LNG’ye odaklanmak amacıyla Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeliğinden 2019 yılında ayrıldığı görülmektedir. Aynı sahanın karşısındaki İran’ın ise yaptırımlar nedeniyle LNG tesisleri kuramaması ülkenin doğalgaz ihracatını olanaklarını oldukça sınırlandırmaktadır. LNG konusunda kapasite geliştirmeye odaklanan İran’ın son dönemde Kangan gibi bazı sahalarında küçük ve orta büyüklükte LNG tesisleri kurmaya çalıştığı görülmektedir.

Firmalarımızın ABD’nin İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlarının enerji sektörünü de hedeflemesinden dolayı oldukça dikkatli bir şekilde faaliyetlerini yürütmesi gerekmektedir. Firmalarımızın İran ile iş yaparken Müşavirliğimizce hazırlanan ABD’nin İran’a Yönelik Tek taraflı yaptırımları raporunu dikkatlice okuması ve kapsamlı bir değerlendirmenin ardından İran pazarına yönelmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.