Tebriz'de 25. İran Ulusal Petrol Dışı İhracat Konferansı düzenlenmiştir.

26 Kasım 2019

İran'ın Doğu Azerbaycan ilinin merkezi Tebriz'de düzenlenen 25. İran Ulusal Petrol Dışı Konferansı'nda konuşan İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran, İran'ın ekonomik gücünü ve İran halkının kararlılığından iyice haberdar olduklarını belirterek, 'İki ülkenin kaderi birbirine bağlanmıştır. Ortak kültüre sahibiz şiirlerimizi ve edebiyatımızı karşılıklı olarak kullanmaktayız' diye konuştu.

İran ve Türkiye'nin ticari ilişkilerinin Ferhad ile Şirin hikayesine benzediğini açıklayan Oran, ikili ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini kaydetti.

İkili ilişkilerin güçlenmesi gerektiğini söyleyen İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı, 'İran ve Türkiye tarihi olarak dosttur ve iş birlikleri bölge için önem arz ediyor. İki ülke sorun ve kriz döneminde birbirinin yardımına koşabilir' değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Türkiye'nin ortaklarından biri olarak ihracat çeşitliliğinin önemine değinen Oran, 'Halihazırda ikili ticaret istenen düzeyde değildir ve artırılması gerekiyor. İran sorunların üstesinden gelecektir ve bu sorunların aştıktan sonra güçlü ve müreffeh bir ülke ile karşılaşacağız' ifadesine yer verdi.

Tebriz'in ticari ve yatırım fırsatları konusunda büyük potansiyeller taşıdığının altını çizen İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Oran, 'Yatırımcı ve iş adamlarına bu fırsatlar aktarılmalı ve ticaretin güçlenmesi için Türkiye ve İran ticaret odaları arasında ortak bir konsorsiyum kurulmalı. Biz bu yönde tamamen hazırlıklıyız. Türkiye'nin İran'ın Avrupa kapısı olmasını istiyoruz' diye ekledi.

25. İran Ulusal Petrol Dışı İhracat Konferansı İran ticaret odalarının yanı sıra Türkiye, Azerbaycan, Irak, Afganistan ve Pakistan'dan temsilcilerin katılımıyla İran'ın tarihi Tebriz kentinde düzenlenmiştir.

Kaynak: IRNA