Ticari ilişkilerde milli para doların yerine geçer mi?

11 Eylül 2019

Ticari ilişkilerde milli para doların yerine geçer mi?

İran ile Türkiye ilişkilerinde dolar yerine milli paraların kullanılması konusu birkaç yıl önce ortaya atılan İran-Rusya arasında milli paraların kullanılması konusu gibi bir yere varmamıştır. 
Doların hakimiyetinin ortadan kaldırılması birkaç yıldır dile getiriliyor.  ABD sorun yaşayan tüm ülkeler dolar yerine yerli para birimlerini tercih ediyor.
Rusya ve ÇHC dolar yerine milli para ile ticaret konusunda anlaştılar ama hala faaliyete geçiremediler. Rusya yerli para ile ticaret konusunda çekimser davranıyor. Bu durum bu işin zorluğunu göstermesi açısından önemli.
ABD’nin doları koz olarak kullandığı ortamda, diğer ülkelerin dolara kendilerini bağlamalarını azaltma çabaları devam ediyor.
TR ile Rusya ticaret hacminin 4 kat artması ve yerli para kullanımı konusunda anlaştılar. İran da bu anlaşma benzeri bir yapının kurulmasına çabalıyor.
Russia Today’e göre TR-Rusya ticaret hacmi 25 milyar dolar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce ÇHC, RF, Ukrayna ve İran ile olan ilişkilerde milli para ile ticaretin yapılmasını dile getirmişti.
Moskova ve Ankara enerji sektöründe birçok büyük proje yürütmeye başlamayı planlıyor.
TR’nin İran’a ihracatı geçen yılın ilk yedi ayına göre %7,1 artarak 1.391 milyon dolara ulaştı.
İran, TR’nin ilk yedi aylık ihracat rakamlarına göre, TR’nin en fazla ihracat yaptığı 18. ülke durumunda.
BRICS ülkeleri dünya ticaretinin %24’ünü gerçekleştiriyor ve bu ülkeler yerli para ile ticaret için bir mekanizma geliştirmeye çalışıyor. İran da BRICS’e üye olma taleplerini dile getirmiş ama hala bir gelişme kaydedilmemiştir.
İran’ın karşılaştığı yeni yaptırımlar döneminde yeni parasal birliklere girmesi ve anlaşmalar imzalaması oldukça kritik.

Aftab-e Yazd, 02/09/2019