S&P Kuveyt'in Kredi Notunu (AA-)'ye Düşürdü

31 Mart 2020

Standard and Poor's, petrol fiyatlarının düşük seyrettiği bir ortamda ülkenin hidrokarbon ürünleri ihracatına yüksek oranda bağımlı olması ve reform süreçlerinde görülen yavaş ilerleme nedeniyle Kuveyt'in notunu (AA)’dan (AA-) seviyesine düşürdüğünü görünümün ise durağan olduğunu açıklamıştır.

Derecelendirme kuruluşu, geniş kapsamlı siyasi ve ekonomik reformlar sonucu kurumsal etkinliğin artması ile ekonominin çeşitlendirilmesi durumunda kredi notunun artabileceğini eklemiştir. Ancak, S&P, böyle bir senaryonun 2020-23 tahmin ufkunda mümkün olmayabileceğini de öngörmektedir.

S&P, Kuveyt'in ihracatının yaklaşık %80'inin Asya’ya yönelik olduğunu, petrolün satıldığı birkaç Asya ülkesinin koronavirüs salgınından büyük ölçüde etkilendiğini ve bu durumun petrol talebinde bir daralmaya yol açtığını belirtmiştir. S&P, halihazırda bazı işletmelerin 4 hafta boyunca kapalı kaldığını, ülkede kısmi sokağa çıkma yasağı uygulandığını ve bu nedenlerle 2020 yılı kişi başına düşen milli gelir tahminini Kuveyt için 29.000 USD’den 22.000 USD’ye çektiğini ifade etmiştir.

Kaynak: Arab Times
Yayınlayan: Kuveyt Ticaret Müşavirliği