Estonya'da Perakende Ticaret %2 Artış Gösterdi

30 Ekim 2018

Estonya'nın resmi istatistik kurumu Statistics Estonia, perakende ticaret gelirlerine ilişkin Eylül ayı verilerini yayımladı. Buna göre, Estonya'da perakende ticareti ile uğraşan işletmelerin cirosu, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla, %3 artış gösterdi. Bununla birlikte, Ağustos ayında perakende ticaret %2 yükselmişti. 

Eylül ayında perakende ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin cirosu 589 milyona Avroya ulaştı. 

Bütün aktiviteler bazında gelirlerin yükseldiği görüldü. En yüksek artış %18 ile bilgisayar ürünleri, kitap, spor ekipmanları, oyuncak vb ürün satan firmalarda görüldü. Ortalamadan daha yüksek artışın görüldüğü diğer yerler internet ve posta üzerinden satış yapan şirketler (%9) ile eczaneler ve kozmetik firmaları (%9) oldu. 

Ağustos ayında hafifçe gerileyen tekstil, hazır giyim, ayakkabı satan firmalar ile ikinci el ürün satan firmaların gelirlerinde sınırlı da olsa artış kaydedildi. Market ürünleri satan firmaların cirolarının bir önceki yıl ile aynı olduğu rapor edildi. 

Son olarak, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında, perakende ticaret yapan şirketlerin cirolarının %4 gerilediği bildirildi. Öte yandan, mevsimsel ve takvim etkisinden arındırıldığında burada da  %1 artış olduğu belirtildi.

Kaynak       : Toomas Höbemagi
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği