Litvanya'nın Hizmet İhracatı 4. Çeyrekte 2.6 Milyar Avroya Ulaştı

02 Nisan 2019

Litvanya'nın hizmet ihracatı 2018 yılının 4. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,8 artış göstererek 2,6 milyar Avroya ulaştı. Hizmet ithalatı da %9,7 yükselişle 1,6 milyar Avro oldu.

Litvanya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, hizmet ihracatında en büyük artış %52,4 ile teknik bakım ve onarımda görülürken, hizmet ithalatı tarafında araştırma ve teknoloji geliştirme hizmetlerinde önemli bir sıçrama (%30,9) kaydedildi. 

Öte yandan, hem hizmet ihracatında hem de ithalatında en önemli payı ulaştırma hizmetleri aldı. Bu dönemde, en çok fazlanın karayolu ulaştırma hizmetlerinde (590 milyon Avro) verildiği, en büyük açığın ise deniz taşmacılığında (65 milyon Avro) görüldüğü anlaşıldı.

Hizmet ihracatının üçte ikisisinin AB ülkelerine gerçekleştirildiği açıklandı. Hizmet ithalatından AB ülkelerinin %62 pay aldığı öğrenildi. 2018 yılının son çeyreğinde hizmet ihracatında en önemli pazar Almanya oldu. Almanya'ya gerçekleştirilen hizmet iharacatında bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artış kaydedildi. Buraya yapılan ihracatın önemli bir kısmının (%77) ulaşım hizmetleri olduğu bildirildi. Buna karşın, hizmet ithalatında en önemli tedarik ülkesinin Polonya olduğu açıklandı.  

Kaynak       : ELTA
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği