Şili Heritage Foundation Ekonomik Özgürlük Endeksi

31 Ocak 2019

Şili, Heritage Foundation tarafından her yıl yayımlanan  2019 Yılı Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksinde (Ranking Global de Libertad Economica), 186 ülke arasında 18. sırada yer almıştır.  Böylelikle, Latin Amerika ülkeleri arasında  en liberal ekonomi  olan Şili, Amerika kıtasında ise, Kanada ve ABD’nin ardından 3. en liberal ekonomi  olarak konumlanmıştır. Endeks sonuçlarına göre Şili, “büyük ölçüde liberal ekonomi-economia mayormante libre” olarak nitelenmektedir.

Bu yıl , Hong Kong (90.2), Singapur (89,4) ve Yeni Zelanda (84,4) ‘nın ilk 3 sırayı paylaştığı endekste, 75,4  puan ile ekonomik özgürlükler açısından  İsveç ve Finlandiya’nın önünde yer alan Şili, 2012-2016 yılları arasında en liberal 7. ekonomi olarak yer aldığı sıralamada,  geçtiğimiz yıl, 10 basamak gerileyerek 20. sıraya yerleşmişti.

Ülkelerin, yasal haklar (estado de derecho), kamusal alanın büyüklüğü (tamano del gobierno),  düzenleyici kuralların etkinliği (eficiencia regulatoria) ve pazar  açıklığı (apertura de los mercados)  olmak üzere dört temel kriter çerçevesinde değerlendirildiği endekste, Şili, en yüksek puanı (89.0)  finansal yapının sağlamlığı (salud fiscal) açısından almıştır.

Endeks sonuçlarını değerlendiren yetkililer, Pinera Hükümetinin vergi reformu, yabancı sermaye girişinin artırılması, inovasyonun artırılmasına yönelik önlemlerinin yanısıra ülkede, geleneksel olarak  serbest ticaret anlaşmaları vb. düzenlemeler yoluyla sağlanan uluslararası ticarete açık pazar yapısının liberal ekonomik yapıya etki eden temel ögeler olduğu hususunda birleşmektedir.

Yayımlayan: Santiago Ticaret Müşavirliği
Kaynak: El Mercurio