ABD Enerji Bakanı: Suudi Arabistan, İran yaptırımlarının etkilerini dengelemek için petrol üretimini artırıyor

08 Mayıs 2019

Londra
 
ABD Enerji Bakanı Rick Perry dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın, İran'a uygulanan yaptırımlardan kaynaklı ihtiyaçları karşılamak için petrol üretimini artırdığını söyledi.

Perry, CNBC’ye verdiği demeçte, “Müttefiklerimiz, örneğin Suudi Arabistan, İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle ortaya çıkan petrol ihtiyacını karşılamak için üretimlerini artırıyor” ifadelerini kullandı. Enerji Bakanı, ABD’nin müttefiklerine verdiği mesajın “İran’la uğraşmak olmadığını” sözlerine ekledi.

Washington, 1 Mayıs’ta İran'ın petrol ihracatına verdiği tüm muafiyetlerin sona erdiğini açıkladı. Bu da küresel petrol arzının azalmasına neden oldu. İran’dan 6 aylığına petrol almalarına izin verilen ve çoğunluğu Asya’da bulunan 8 ülkeden 1 Mayıs’a kadar İran’dan petrol ithal etmeyi durdurmalarını isteyen ABD, aksi takdirde bir takım yaptırımlara maruz kalacaklarını söyledi.

Bununla birlikte Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin petrol piyasalarına “yeterli arzın” sağlanması amacıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte çalıştığı belirtildi.

Öte yandan ABD merkezli yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch (BOFAML) Suudi Arabistan’ın İran varilleri piyasadan çıktıkça petrol üretimini yavaşlatmasını beklediğini ve bunun Brent ham petrol fiyatlarının varil başına 70 dolarda kalmasını destekleyeceğini kaydetti. BOFAML, Suudi Arabistan'ın mevcut piyasa koşullarında Brent ham petrol fiyatlarının varil başına 70 dolarlık hedefinin tavan değil, taban fiyat olduğuna işaret etti.

Brent ham petrol fiyatlarının hızlı teslimat talepleri nedeniyle 80 dolara yükselebileceğine dikkati çeken BOFAML, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticileri (OPEC Plus) arasında yapılan anlaşma çerçevesinde spot fiyatlarda artış yaşanabileceğini vurguladı.

Bununla birlikte BOFAML, makroekonomik döngü ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) yakıt standartlarındaki bozulmaların devam etmesinin, beklentilerindeki ana riskler arasında olduğunu kaydetti.

Öte yandan Reuters’ın petrol sektörü verilerinde uzman bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre, Rus petrol üreticilerinin 1 - 6 Mayıs tarihleri arasında Rus devlet boru hatları şirketi Transneft’e aktardığı üretim kapasitesinin Nisan ayının aynı dönemine kıyasla günlük yaklaşık 650 bin varile geriledi. Rusya’nın toplam ham petrol üretiminin yaklaşık yüzde 85'i, Transneft tarafından işleme alınıyor.

Reuters’ın petrol üretim verilerinde uzman bir başka kaynaktan aktardığı bilgilere göre ise 1 - 6 Mayıs tarihleri arasında Rusya’da yapılan petrol üretimi Nisan ayının aynı dönemine kıyasla 11.19 milyon varile geriledi.

Diğer yandan Rusya, ham petrolünü Belarus üzerinden Orta Avrupa ve Almanya'ya taşıyan akaryakıt boru hattı Druzhba’yı geçtiğimiz ay sonlarında petrol kirliliğinin görülmesinin ardından kapatmak zorunda kaldı. Yaklaşık iki haftadır kapalı olan hattın, ne zaman normal şekilde çalışmaya devam edeceği ise henüz belli değildi.