Aramco tahvillerine rekor talep

15 Nisan 2019

Londra
 
Suudi Arabistan’ın petrol devi Aramco tarafından ülkenin ekonomisini çeşitlendirmek için ihraç edilen tahviller, yatırımcılardan rekor talep gördü.

Reuters, talep miktarının 100 milyar dolara çıkabileceğini belirtirken Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) bir banka kaynağından aktardığı bilgilere göre dün işlemler kapanmadan önce talep miktarı 85 milyar dolara ulaştı.

Reuters, bir banka tarafından verilen belgede Aramco’nun 3 yıldan 30 yıla kadar değişen vade seçenekleriyle 12 milyar dolarlık tahvil toplamayı hedeflediğini, yoğun ilgi sonucu 100 milyar doları aşan bir talep çektiğini belirtildiğini aktardı.

Suudi petrol devi, yatırımcılara, ABD Hazineleri Bakanlığı tahvillerine göre 55 baz puan üzerinden 1 milyar dolarlık 3 yıl vadeli tahvil, aynı göstergenin 75 baz puan üzerinden 2 milyar dolarlık beş yıl vadeli tahvil, 105 baz puan üzerinden 3 milyar dolarlık 10 yıllık vadeli tahvil, 140 baz puan üzerinden 3 milyar dolarlık 20 vadeli tahvil ve 155 baz puan üzerinden 3 milyar dolar değerinde 30 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak.

Bununla birlikte söz konusu belgede, şirketin başlangıçta pazarladığı değişken kâr payını almayacağı belirtildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Aramco’nun Suudi Arabistan Temel Endüstriler Kurumu'nun (SABIC) yüzde 70 hissesini almak için fon toplamak amacıyla Çarşamba günü 10 milyar dolarlık bir tahvil ihracı gerçekleştireceğini belirtmişti. Ancak şuana kadar, Aramco bu miktarı onaylamadı. Bununla birlikte Bakan Falih, tahvillerin değerinden üç katı fazla talep görebileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Falih, şirketin uluslararası para piyasalarında varlığını kalıcı hale getirmenin yollarını aradığını kaydetti.

Suudi Arabistan, Aramco’nun 100 milyar dolar kazanmasını sağlayacak pazar payının yüzde 5'ini satma fikrinden vazgeçmedi. Bu fikir, Suudi Arabistan ekonomisinin petrol gelirlerine olan bağlılığını büyük ölçüde azaltarak ekonomi kaynaklarının çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

Bu büyük operasyon, 2020 yılı sonuna veya 2021'in başına ertelenirken Aramco, geçtiğimiz ay SABIC'in yüzde 70 hissesini, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’ndan (PIF) almayı planladığını açıkladı. PIF, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın öncülüğünde başlatılan “Vizyon 2030” projesi kapsamında ekonomiyi çeşitlendirme planını finanse etmek için hızlı ve büyük miktarda likidite sağlama yeteneğine sahip.

Bununla birlikte Aramco geçtiğimiz yıl elde ettiği 111.1 milyar dolarlık net kar ile dünyanın en karlı şirketi oldu. Bu miktar, ABD’nin çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi “Exxon Mobil”, Amerikan enerji şirketi “Chevron”, İngiltere’nin enerji ve çok uluslu petrol şirketi “British Petroleum”, Hollanda menşeli dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden “Royal Dutch Shell” ve Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi “Total” gibi dünyanın en büyük beş petrol şirketinin kârını aşıyor. Aynı zamanda, Apple'ın 2018’de elde ettiği 59.3 milyar dolarlık kârı neredeyse ikiye katlıyor.

Yatırım çevrelerindeki motive edici hava, Ocak ayında da devam etti. Suudi Arabistan, uluslararası piyasalardaki ilk işlemlerinde 27 milyar dolarlık talep için 7.5 milyar dolarlık borç aldı.

Tahvil ihracı, Suudi Arabistan’ın petrol devi Aramco’nun halka arzı sırasında yatırım yapabilecek kişilerin çıkarına yönelik bir ölçüt olarak görülüyor. Öte yandan gösterilen yoğun talep, dünyanın en büyük petrol şirketinin tahvillerini 6 bölüme ayırarak, Suudi Arabistan devlet tahvili üzerinden beklenenden daha düşük bir primle pazarlamasını sağladı.