Dünya Ekonomi Forumu Siber Güvenlik Merkezi Başkanı: S.Arabistan'ın siber güvenlik yaklaşımında büyük değişim var

09 Nisan 2019

Ölü Deniz/Necla Habriri
 
Dünya Ekonomi Forumu Siber Güvenlik Merkezi Başkanı Troels Oerting Jorgensen, Suudi Arabistan’ın bir bilgi tüketicisi konumundan bilgi ithal edecek konuma dönüştüğüne dikkat çekerek, Siber Güvenlik Merkezi’nin siber tehditlere karşı koymak için Suudi Arabistan’daki kamu ve özel sektör kuruluşları ile birlikte çalıştığını söyledi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Dünya Ekonomik Forumu’nun oturum aralarında röportaj veren Jorgensen, Dünya Ekonomik Forumu'nun, hızlı teknolojik gelişme hızına cevaben gizlilik ve mahremiyeti sağlamak amacıyla bir sene önce siber güvenlik merkezi kurmaya karar verdiğini söyledi.

Siber Güvenlik Merkezi’nin, Dördüncü Sanayi Devrimi'nin zorlukları çerçevesinde işgücü standartlarını iyileştirmek için elektrik şebekeleri, bankalar, havacılık, kapasite geliştirme ve siber güvenlik akademisinin kurulması gibi birçok proje aracılığıyla çalıştığını söyleyen Jorgensen, 2017 yılında dünyada 99 ülkede 230 binden fazla elektronik cihazı bozan ‘WannaCry’ tarzı bir saldırıdan kaçınmayı hedeflediklerini kaydetti.

Jorgensen, Suudi Arabistan'a yaptığı son ziyarette, siber güvenlikteki güçlü kadın varlığına işaret ederek bu alanda olumlu bir ivme kazandığını vurguladı.

Siber Güvenlik Merkezi Başkanı, Suudi Arabistan'ın bilgi ithal edip tüketen olma konumundan, ulusal yetenekleri geliştirip, bilgi, siber alan verimliliği, yapay zeka ve Qin Block teknolojisinin ihracına yönelik çalışmalar yaparak, Riyad’ın siber güvenlik yaklaşımında büyük bir fark olduğunu belirtti.