Riyad'dan Yeni Delhi'ye iki yılda 100 milyar dolarlık yatırım hedefi

21 Şubat 2019

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ortak basın toplantısında (Reuters)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Hindistan ziyareti esnasında iki ülke arasında turizm, konut ve ticaret alanlarında işbirliğini öngören bazı anlaşmalar imzalandı.

Veliaht Prens, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Hindistan ve Suudi Arabistan arasındaki güçlü ekonomik ilişkilere övgüde bulunarak, “Bugün Hindistan’da çeşitli alanlarda hedeflediğimiz fırsatların, önümüzdeki iki yılda 100 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Hindistan ile yapılan yatırımların birçok iş fırsatı yaratacağını umuyoruz” diye konuştu.

İki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından, ortak basın toplantısında konuşan Muhammed bin Selman, “Hindistan ile Suudi Arabistan arasındaki ilişki yüzlerce yıla uzanıyor. Ülkelerimiz arasında, kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda çok fazla fırsat ve ortak çıkarlar var. Bunlara ulaşmak için plan ve stratejileri uygulamaya koyduk” ifadelerini kullandı.

Modi’nin 2016 yılında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini söyleyen Veliaht Prens, 2017 ve 2018 yılında gerçekleştirdiği ziyaretlerin rafine yağ ve petrokimyasallar konusunda yatırımlar ile sonuçlandığını belirterek, “Son iki yılda ise, teknoloji ve küçük şirketler alanında 10 milyar dolarlık Suudi yatırımı oldu. Daha fazla yatırım yapmak istiyoruz” dedi.

Veliaht Prens, iki ülke arasındaki ilişkinin, Suudi Arabistan ve 2030 Vizyonu’nun geleceğine Hintli işgücü anlamında daha fazla katkıda bulunmasını temenni ettiğini de aktardı.

Suudi Arabistan ve Hindistan arasındaki ilişki ekonomik temel unsurlara dayanıyor.

Suudi Arabistan, Hindistan'ın dördüncü ortağı ve petrolünün yüzde 20'sini bu ülkeye ihraç ediyor. Suudi Arabistan ve Hindistan arasındaki ticaret ise 25 milyar doları aştı.

İki ülke arasındaki en önemli projelerden biri, Hindistan ve Suudi Aramco’nun 44 milyar dolarlık

Ratnagiri Rafinerisi projesi oldu. 

Suudi Aramco İcra Kurulu Başkanı Amin Nasır, “Hindistan, Suudi Aramco için bir yatırım önceliğidir. Hindistan şu anda Suudi petrolünden günde yaklaşık 800 bin varil satın alıyor” dedi.

Hindistan Petrol Şirketi Başkanı Sanjiv Singh ise, “Hindistan, Suudi Arabistan ile ilişkileri güçlendirmeyi dört gözle bekliyor” şeklinde bir yorumda bulundu.